Nieuws maart 2016


Training 2016/25 OG Nordhorn

Vandaag Ixy wat rust gegund op het vlak val appèl.

Tijdens het pakwerk begonnen met het revieren van 6 verstekken. Slechts 1 extra commando nodig. Dat ging dus voorbeeldig.

Stellen en aanblaffen prima.

Vlucht prima, inbijten en lossen eveneens.

Overval prima, lossen en bewaken eveneens.

Rugtransport werd naar wens uitgevoerd, overval achterwaarts uit stand eveneens.

Zijtransport uitstekend.

Stellen op afstand prima, afsluitend zijtransport eveneens.

Steeds extra aandacht voor los- en bewakingsfases.

Ixy werd beloond met een extra bijtoefening aan het eind.


Speuren 2016/13

Voor het eerst een fatsoenlijke akker voor het speuren.
Voor het eerst een fatsoenlijke akker voor het speuren.

Vandaag een verse akker gevonden, waarop ik met Ixy kon speuren. Toegezegd is, dat ons tijdens het examen in Uelsen op 10 april een soortgelijke akker wacht.

Dat hopen we dan maar, alhoewel Ixy normaal gesproken op de zwaarste akkers haar werk doet. Het altijd speuren op oude akkers wil niet altijd zeggen, dat het op een verse akker beter gaat, alhoewel je dat wel zou vermoeden. Als een akker te vers is, kan het voor problemen zorgen. Er moet een duidelijk verschil zijn tussen een verse akker en het verse spoor.

Ixy kreeg een volledig IPO.3-spoor met drie voorwerpen en 4 hoeken.

Ze zocht geconcentreerd, sneed slechts één hoek kort af, ook nog een duidelijk gevolg van de harde wind die over het spoor waaide. Rechte stukken en hoeken werden geconcentreerd en overtuigend genomen, de voorwerpen snel en correct verwezen.

Een prima oefening. Uitstekend werk van Ixy.


Training 2016/24 OG Nordhorn

Enkele appèloefeningen met Ixy, die goed verliepen. Het onrustige gedrag tijdens de af-met-afleiding is moeilijk in de hand te krijgen. Volgende keer niet te ver weg.

Deze oefening was op het laatst en toen begon het te onweren.

Dit ging na een kwartier over in een enorme hagelbui, die weer overging in hagel met zon en tenslotte zon.

Tijdens het pakwerk opnieuw begonnen met het revieren van 6 verstekken nu met een kort lijntje. Bij verstek nummer 4 had Ixy een extra commando nodig maar overigens ging het uitstekend. Het is zo goed als klaar. Stellen en lang aanblaffen verloopt nu goed. De pakwerker staat op mijn verzoek wat actiever qua houding in het verstek. Dat gaat beter.

Om niet het gehele pakwerk te doen, gingen we vervolgens over op rugtransport met overval van de achteruitlopende pakwerker uit stand. Daarna drie-vier extra los- en bewaakoefeningen. Goede ontwikkeling. Ixy valt snel aan en bijt goed toe. Het lossen wordt beter.

Vervolgens een zijtransport. Dat de pakwerker afgelopen zondag tijdens die oefening op mijn verzoek wegvluchtte, had het gewenste effect. Ixy hield hem nu geconcentreerd in het oog.

Tijdens het afmelden, verwijderde ik mij met loslopende Ixy van de pakwerker, pakte haar halsband en stond een bijtoefening toe.

Tot slot nog een stukje stellen met bijten als beloning.

Een prima oefening. Ixy is zo goed als klaar.


Training 2016/23 OG Nordhorn

Met Ixy vandaag in Nordhorn alleen het pakwerk getraind.

Tijdens het revieren brak Ixy bij het 3e van de 6 verstekken uit, maar vond geen pakwerker in het laatste verstek. Na een herhaling pakte ze met hulp de overige verstekken goed.

Deze oefening zit nu ook in Nordhorn bijna tussen haar oren.

Het eerste aanblaffen verliep redelijk, het twee en derde beter en gedrevener.

Het uit het verstek roepen twee keer met behulp van de lange lijn getraind. Dit ging nu goed maar moet nog sneller en beter.

De vlucht werd getraind gevolgd door de overval. Na beide oefeningen werd herhaald het lossen getraind; ze moet de pakwerker serieuzer nemen. Dat werd steeds beter.

Het rugstransport werd na stilstand gevolgd door een overval van de pakwerker achterwaarts, opnieuw aandacht voor lossen en bewaken.

Vervolgens het eerste zijtransport: prima.

Daarna een kort afstand-stellen, opnieuw gevolgd door een zijtransport.

Halverwege het zijtransport de pakwerker laten vlucht om voor de toekomst te zorgen voor beter in het oog houden van de pakwerker tijdens dat zijtransport.

Dit was tevens de afsluitende beloning.

Ik was tevreden.

Het gaat ook in Nordhorn goed met Ixy.


Speuren 2016/12

Tijdens fraai, zonnig voorjaarsweer met een strakke wind een groot IPO.2-spoor uitgelegd voor Ixy met twee hoeken en drie voorwerpen.

In tegenstelling tot de vorige keer was Ixy nu zeer geconcentreerd en speurde ze uitermate goed. De rechte stukken en hoeken werden uitstekend en met voortdurend diepe neus uitgewerkt, de voorwerpen snel en overtuigend verwezen.

Ik was er erg tevreden over.

Kennelijk is het 's ochtends speuren zoals altijd het beste moment.

Op het examen in Uelsen wordt de deelnemers waarschijnlijk een verse, nieuwe, zwarte akker aangeboden. In de resterende twee weken probeer ik in ieder geval één keer een dergelijke akker te bemachtigen voor een training.


Speuren 2016/11

Een groot IPO.3-spoor voor Ixy op een belabberde oude maïsakker met zeer harde bodem. Moeilijke omstandigheden. Voordeel: droog en redelijk windstil weer.

Ixy was van het begin af aan ongeconcentreerd. Ze liep het hele spoor wel uit, maar sneed de hoeken vaak kort af, verwees twee keer vals (niet bij een voorwerp); de voorwerpen werden in drie gevallen goed verwezen en in een geval te vroeg.

Zo ken ik Ixy in principe niet tijdens het speuren.

Aangezien ikzelf geen druk op haar leg tijdens het speuren, kreeg ik de indruk, dat ze een soort druk vanuit zichzelf voelde.

Zou mijn berekening van het verwachte tijdstip van het begin van haar loopsheid (afgaande op eerdere loopsheden uiterlijk zondag 27 maart a.s.) dan deze keer zo exact uitkomen?

Dan betekent het, dat Ixy loops zal zijn tijdens het examen in Uelsen op 10 april a.s. en niet meer tijdens het examen op 24 april in Nordhorn. Het blijft nog een gok.

We moeten het maar afwachten.


Training 2016/22 OG Uelsen

Prima trainingsavond in Uelsen.

Enkele appèloefeningen. De sta-oefening wordt regelmatig verprutst door Ixy (naderende loopsheid?), verder heel tevreden.

Tijdens het pakwerk opnieuw de proef op de som genomen. Ik wil aan de reacties van de hond kunnen zien of de loopsheid eraan komt en welke invloed dat op Ixy heeft op eigen terrein.

Het revieren van 4 verstekken werd overtuigend uitgevoerd. Stellen en aanblaffen eveneens uitstekend. Uit het verstek roepen met behulp van de lange lijn prima.

Volgoefeningen met Ixy vanaf het verstek naar de start van het rugtransport: uitstekend en zonder enige lijnhulp. Rugtransport met voor het eerst een vrij volgende Ixy: voorbeeldig, Zijtransport met eveneens een vrij volgende Ixy (was natuurlijk ook al bij IPO.1): prima.

Afgesloten met een korte steloefening als beloning.

Opnieuw een grote stap vooruit gemaakt met Ixy.

Mijn inschatting over de stand van zaken met betrekking tot zij- en rugtransport was juist; Ixy doet het gewoon.

Zeer motiverend.


Training 2016/21 OG Uelsen

Vandaag besloten het appèl met Ixy ietwat in te korten. Om die reden begonnen we met de zitoefening en zo verder tot aan het vooruitzenden met afleggen.

Vanaf het begin werd mij duidelijk, dat Ixy slecht bij de les was.

De zitoefening verliep rommelig, het commando werd de eerste keer geweigerd, de tweede en derde keer goed opgevolgd. De afoefening werd wel goed uitgevoerd en het voorkomen ook, maar hier wilde ze met alle geweld voor het commando aan de voet komen. De sta-oefening, normaal probleemloos, werd in eerste instantie eveneens geweigerd, maar later twee keer goed uitgevoerd. De drie apporteeroefeningen verliepen goed, alhoewel het appèl ernaartoe eveneens rommelig was. Afgesloten werd met de vooruitzendoefening, die uitstekend verliep. Tot slot de af-met-afleiding. Hier was Ixy opnieuw ongeconcentreerd en te beweeglijk. Dat is toch een voort durend probleem.

 

Vanwege de manier, waarop Ixy tijdens het appèl reageerde, kwam bij mij de vrees op, dat haar loopsheid aanstaande is. Op dat vlak zou aankomende zondag de dag zijn, vergeleken met eerdere loopsheden, dat ze loops moet worden. Als dat het geval is, komt de deelname aan het examen in Uelsen op 10 april in gevaar.

 

Testcase werd nu het pakwerk. Kort voor het vorige examen was Ixy nauwelijks nog te leiden; ze nam het eerste verstek toen niet eens aan, wat normaal nooit een probleem was.

Ik sprak met de pakwerker af om het gehele programma voor IPO.2 met haar af te werken en daarbij te bekijken, hoe ze zich gedroeg.

Mijn vrees was nu echter ongegrond.

Ixy revierde de vier verstekken voorbeeldig, blafte uitstekend aan.

De vlucht verliep uitstekend, ook bijt- en losfases werkten goed. De overval verliep ook goed evenals lossen en bewaken. Rug- en zijtransporten gingen naar wens.

Daarna het stellen op afstand.

Ixy kwam uitstekend is, had een volle beet, loste snel en duidelijk.

Hierna kreeg ze de beloning en konden we tevreden het veld verlaten.

 

Aankomende woensdag zal de tweede test zijn.

Momenteel is ze nog niet loops.


Speuren 2016/10

Speuren van André van der Veen met Igor en mijzelf met Ixy.

Wind dwars over de sporen.

Oude, slechte maïsakker.

 

Igor kreeg een klein IPO.1-spoor met twee hoeken en twee voorwerpen. Igor heeft inmiddels een goede ontwikkeling doorgemaakt. Worst hier en daar op het spoor en bij de voorwerpen.

Hij speurde met diepe neus. De eerste hoek op harde grond werd met hulp genomen, de tweede goed, nadat de reu eerst te vroeg wilde afslaan ten gevolge van de geuren via de wind van de rest van het spoor. Verwijzen van de voorwerpen met hulp; dat moet nog beduidend beter.

Het zag er al met al goed uit.

 

Ixy kreeg een niet te groot IPO.3-spoor met vier hoeken en vier voorwerpen. Worst hier en daar op het spoor. Extra worst na de aanzet en de voorwerpen, om het speurgedrag van de teef qua snelheid te reguleren.

De rechte stukken en de hoeken werden overtuigend genomen. De voorwerpen werden snel verwezen, maar - op één na - lichtelijk scheef liggend. Daar steek ik verder geen energie meer in tot aan het examen.

Ik kon ook vandaag weer erg tevreden zijn over het speuren door Ixy.

Speurveld van vandaag
Speurveld van vandaag

Roan geslaagd voor UV

Afgelopen weekend is Richard van Baarle met zijn
Roan vom Grubenländer Schupo
(*Ory vom Prinzenrain x *Orsa vom Grubenländer Schupo)
geslaagd voor het UV-examen.
Van harte gefeliciteerd!

...

Im vergangenen Wochenende hat Richard van Baarle mit seinem
Roan vom Grubenländer Schupo
(*Ory vom Prinzenrain x *Orsa vom Grubenländer Schupo)
die AD-Prüfung bestanden.
Herzlichen Glückwunsch


Training 2016/20 OG Nordhorn

Volledige IPO.2-appèl getraind met Ixy. Dat ging goed; wel was ze wat afgeleid ofwel ongeconcentreerd. Hier en daar wat puntjes van aandacht.

 

Tijdens pakwerk 6 verstekken gerevierd. Dat zit nog niet goed tussen naar oren op het terrein in Nordhorn. Eerste keer aanblaffen wat lauw. Tweede keer uitstekend.

Uit het verstek geroepen met lange lijn. Goed.

Vlucht prima. Loste te traag.

Overval prima. Loste te traag. Wat in Uelsen werkt, werkt niet meteen met een andere pakwerker elders.

Rugtransport wordt beter. Bijtfase goed, lossen eveneens omdat ik er met de neus bovenop stond.

Zijtransport goed.

Afstand-stellen uitstekend, lossen te traag. Volgende oefening hier daar even aan werken.

Laatste zijtransport eveneens goed.

Verlaten van de pakwerker na de oefening goed.

Beloond met extra bijtoefening.

Ixy's gedrevenheid was goed. Nu nog even bijschaven in Nordhorn.

 

Ixy is nog steeds niet loops. De vraag is wanneer wel, want dat is van invloed op mijn beslissing van examendeelname en waar.

Ixy enigszins onrustig tijdens af-met-afleiding
Ixy enigszins onrustig tijdens af-met-afleiding
Ixy keurig af na vooruit
Ixy keurig af na vooruit

Scary geslaagd voor BH

Vandaag slaagde Ellen Niggemann met
Scary vom Grubenländer Schupo
(*Terror vom Cap Arkona x *Quinty vom Grubenländer Schupo)
voor het BH-certicaat.
Van harte gefeliciteerd!

...

Ellen Niggemann hat heute mit
Scary vom Grubenländer Schupo
(*Terror vom Cap Arkona x *Quinty vom Grubenländer Schupo)
die BH-Prüfung bestanden.
Herzlichen Glückwunsch!


Regina niet geslaagd voor IPO.1

Tijdens het IPO-examen in Rucphen (N-B) is Regina vom Grubenländer Schupo (*Ory vom Prinzenrain x *Orsa vom Grubenländer Schupo) met haar eigenaar Henk Feunekes helaas niet geslaagd voor het IPO.1-certificaat.

Het speuren op een begierde akker verliep nog goed, maar tijdens het appèl en het pakwerk veroorloofde de teef zich een aantal fouten, die daardoor niet tot het gewenste resultaat konden leiden.

Volgende keer beter, volgens Henk over een maand of twee.


Orsa-nakomelingen Vererving en Resultaten

In het nieuwe databestand van de SV "SV-DOxS" worden alle resultaten van de in Duitsland (soms ook buitenland) gefokte honden bijgehouden. Ik heb de mij bekende gegevens van de honden en nakomelingen aan het SV-Zuchtbuchamt gestuurd en die zijn (bijna) allemaal door de SV overgenomen en in het systeem geplaatst.

In het schema hieronder, gekopieerd vanuit SV-DOxS is de vererving van Orsa op het vlak van heupen/ellebogen en de Werkresultaten van de nakomelingen zichtbaar.

Wat een geweldig verervende teef was dat!

Orsa had twee nesten.

Bron: SV-DOxS.net (databestand Verein Deutsche Schäferhunde vanaf 2016)
Bron: SV-DOxS.net (databestand Verein Deutsche Schäferhunde vanaf 2016)

Uitleg

A. Qlitschko zou volgens de tweede eigenaar voor verkoop naar de Verenigde Staten het IPO,3 hebben behaald. Duidelijk is, dat de certificaten niet bij de SV behaald zijn. Misschien bij een andere africhtingsvereniging. Ik wacht nog op antwoord van de tweede eigenaar, da waarschijnlijk niet zal komen.

B. Quai heeft een Clubmatchresultaat, dat nog niet is overgenomen.

C. Quentis zit bij een particulier als erf-/huishond en is niet geröntgend.

D. Qeely is in Nederland op de heupen geröntgend en door de dierenarts OK bevonden.

E. Ragna is met 13 maanden geröntgend in Duitsland en akkoord bevonden. De foto's werden door de eigenaresse niet opgestuurd ter beoordeling. Een jaar later werd ze doorverkocht na een verschoven rugwervel; ook zou opdat moment een heupen slijtage hebben getoond. Van het eerste onderzoek hebben wij de foto's gezien, maar van het tweede niet.

 

Vier nakomelingen uit het Q-nest zijn gekeurd op fokgeschiktheid. Vijf (of 6?) nakomelingen hebben op dit moment een IPO-examen behaald, één ervan ook FH.2.

Een succesfactor, waarvan een fokker alleen maar kan dromen.

Het Q-nest is moment ons nest met de meeste resultaten ooit. Met andere woorden: met de meest actieve "pupkopers".

Orsa is tot op heden de meest succesvolle teef uit onze fokkerij.

 

Volgens de wetenschap is HD/ED niet alleen maar een verervingszaak.

Het wordt veroorzaakt door

1. vererving (ca 40 %)

2. voeding

3. opvoeding.

 

Duidelijk is wel, dat een pup tot de leeftijd van één jaar ontzien moet worden.

Niet rauzen met andere honden hoort daar ook bij.

Lees de bepalingen in onze garantiebewijzen.

meer lezen

Training 2016/19 OG Uelsen

De appèltraining met Ixy verliep zeer naar wens. Enig minpuntje was nog steeds enige onrust bij de af-met-afleiding. Overigens werden alle oefeningen goed en met plezier uitgevoerd. De onrust bij de afoefening kan een oorzaak hebben in de naderende loopsheid. Hoe eerder hoe beter, hoe meer kans op definitieve deelname aan het examen op eigen terrein. Als Ixy niet voor 20 maart loops wordt, wordt het kritiek. We zullen zien.

 

Tijdens het pakwerk werd begonnen met het revieren van 4 verstekken, gevolgd door stellen en aanblaffen, alles naar wens. Daarna wilde ik met behulp van de lange lijn het uit het verstek roepen trainen, maar de lijn zat niet goed en ik kon de correctie niet toepassen zonder gevaar op een blessure bij Ixy. Daarom gebruikte ik alleen de commando's, wat uiteindelijk wel tot het verlangde resultaat leidde, maar wat toch niet snel genoeg ging en dus niet goed. De volgende keer iets anders trainen.

Vervolgens vlucht met inbijten/lossen, uitstekend.

Daarna de overval met inbijten, stokslagen en lossen, uitstekend.

Tot slot van deze oefening nog wat extra bijtoefeningen-met-lossen om Ixy extra waakzaam te maken. De bewakingsfases waren nu goed dus werkt de extra inwerking op de hond goed.

Daarna het rugtransport met vrijwel loshangende lange zijn, gevolgd door bijten uit stand en lossen, ook weer goed.

Afgesloten werd met het zijtransport, dat door Ixy goed werd uitgevoerd met als afsluiting het van de pakwerker weglopen met een korte steloefening als beloning.

Ik was weer erg tevreden over mijn hondje.


Speuren 2016/09

Mistig weer, weinig wind, slechte oude maïsakker met harde bovenlaag.

Ixy kreeg een IPO.3-spoor met vier hoeken en vier voorwerpen.

Had nu worst kort na de aanzet en de voorwerpen op het spoor gelegd om Ixy af te remmen. Zoals ik gisteren schreef, ging ze na aanzet en voorwerpen te snel verder.

Op deze manier gaan we dat afremmen.

Na aanzet en eerste voorwerp snapte ze het al.

Ze speurde verder uitstekend, nam rechte stukken en 3 hoeken overtuigend, de vierde iets kort afsnijdend. De voorwerpen werden overtuigend verwezen.

Tevreden.


Training 2016/18 OG Uelsen

Het gehele IPO.2-programma qua appel met Ixy geoefend.

Dit ging uitstekend.

Aandacht voor:

verkruipen tijdens af-met-afleiding (doet ze soms nog, als ik niet kijk)

sneller vooruit (komt door oefening zonder bal) door alleen nog maar met bal te oefenen tot het examen.

Ik ben erg tevreden over mijn hondje.

 

Pakwerk.

Eerst 4 verstekken gerevierd. Uitstekend.

Daarna stellen en aanblaffen. Prima.

Vervolgens rugtransport gevolgd door overval uit stand. Ixy had nog een lijn om, maar deze hoefde ik nauwelijks vast te houden. Gaat dus goed.

Daarna eerste zijtransport. Uitstekend transport, nog met lijn, waarbij Ixy haar aandacht concentreert op de naast ons lopende pakwerker.

Vervolgens afstand-stellen met lossen. Prima.

Tot slot tweede zijtransport. Uitstekend transport, nog met lijn, waarbij Ixy haar aandacht concentreert op de naast ons lopende pakwerker. Daarna mij met Ixy verwijderd van de pakwerker. Afgesloten met bijtoefening als beloning.

Ixy liet zich op dat onderdeel ook weer uitstekend zien.

 

Een tevredenstellende trainingsavond.


Speuren 2016/08

De achtste speuroefening van dit jaar.

Fris, maar zonnig en droog weer.

Andere akker dan de voorgaande keren. Deze was nu ook begaanbaar, maar zeer - onaangenaam-verrassend - hard qua bovenlaag. Dit was een uitdaging voor Ixy, dacht ik aanvankelijk.

In werkelijkheid viel dat mee.

Ixy kreeg een IPO.3-spoor met 4 voorwerpen en 4 hoeken.

Ixy speurde uitstekend, ging echter te snel weg bij de start en na de voorwerpen. Daar gaan we dus nog eens mee bezig.

De hoeken werden uitstekend genomen, de voorwerpen overtuigend verwezen. Soms lag ze daarbij ietwat scheef, maar daar kan ik mee leven.

Op de spoorgedeelten, waar Ixy nog wel eens de neus omhoog brengt, werd iets meer worst gelegd, op de andere gedeelten minder. En geen worst bij de voorwerpen.

Ik was er erg tevreden mee.

Ixy zit op dit vlak allang aan het gewenste niveau. Ik schat, dat ze overall een ZG moet kunnen halen.


Training OG Nordhorn

De training In Nordhorn komt vandaag opnieuw te vervallen.


Speuren 2016/07

Koud, windstil weer. Oude, moeilijke en rommelige maïsakker. Zie foto hieronder.

Ik legde voor Ixy een groot IPO.3-spoor uit (wetende dat de keurmeester in Uelsen op 10 april een voorkeur heeft voor lange, rechte stukken) met de vereiste vier hoeken en een totaal van 4 voorwerpen.

Ixy toonde zich in bloedvorm.

De rechte stukken werden prima uitgewerkt, de hoeken prima genomen en de voorwerpen alle voorbeeldig verwezen. Alleen bij de laatste hoek verloor ze ietwat de concentratie en sneed ze de hoek enigszins af, maar ook niet meer dan een meter.

Een zeer tevredenstellende oefening.

Ixy vom Haus Ehrlich verheugd na complimentenregen van baasje na het uitwerken van het spoor.
Ixy vom Haus Ehrlich verheugd na complimentenregen van baasje na het uitwerken van het spoor.

Speuren 2016/06

Een zonnige ochtend met enige wind.

Dezelfde rommelige maïsakker als de vorige keren, omdat deze tenminste droog is. Het vraagt wel iets van de inzet van de hond. Dat bleek echter geen probleem te zijn. Ixy speurde voortreffelijk.

Ze kreeg een IPO.3-spoor voorgeschoteld met vier hoeken en eveneens vier voorwerpen (altijd meer dan vereist op een examen). Vanaf het begin tot het eind toonde ze concentratie en inzet. De rechte stukken en hoeken werden alle overtuigend genomen, de voorwerpen overtuigend verwezen.

Ik was er uitermate tevreden mee. Ixy is weer op haar oude niveau.

We gaan op deze wijze door.


Training 2016/17 OG Uelsen

Tot het examen in Uelsen hebben we nog maximaal 4 weken of 8 trainingen voor ons.

Reden voor mij om toch alvast een planning te maken hoe we deze trainingen gaan invullen.

Op het vlak van het appèl is dat geen enkel probleem. Ixy is er klaar voor. We gaan rustig door en schaven hier en daar nog een beetje bij.

Ixy liet dat vanavond ook zien. Ze was enthousiast en gedreven. Speels ook, wat natuurlijk een enkele keer tot een slordig uitgevoerde oefening leidde. Dat is echter niet erg, eerder leuk.

 

Voor het pakwerk moet nog het één en ander gebeuren:

 

- revieren van 4 verstekken: Ixy reviert snel, volgzaam en probleemloos. Klaar.

- stellen en aanblaffen: Ixy blaft aanhoudend en gedreven aan. Klaar.

- uit het verstek roepen: nog niet klaar, dus vanavond getraind met behulp van de lange lijn.

- vlucht: gaat uitstekend. Extra aandacht voor de bewaking.

- overval: als de vlucht.

- rugtransport: nog niet klaar dus extra aandacht.

- zijtransport (2 x) in principe klaar, verdieping en versteviging nodig.

- stellen op afstand. Klaar.

- los volgen tijdens de diverse oefeningen. Gaat goed, maar nog niet helemaal stabiel.

- bijten, lossen, bewaking algemeen. Goed maar er wordt nauwkeurig op getraind.

 

Vanavond trainden we dus via revieren, stellen en aanblaffen naar vlucht en overval. Omdat Ixy soms wat slordig in de bewaking kan zijn, hebben we daar extra aandacht aan besteed, waarbij de natuurlijke agressie werd aangesproken. Dat werkte prima. Uit het verstek roepen met de lijn nu al uitstekend.

 

Een erg goede training vandaag.

We zijn op de goede weg en krijgen het ook op tijd  in de vingers.

 

De enige onzekerheid is momenteel het tijdstip van de loopsheid.

Dit kan nog een streep door de plannen halen.

We zullen zien.


Speuren 2016/05

Speuren met Ixy - zicht op de akker en omgeving
Speuren met Ixy - zicht op de akker en omgeving

Een groot en warrig IPO.3-spoor uitgelegd voor Ixy. Een buitengewoon slechte akker, waarbij ik bewust de slechtste stukken uitkoos met harde stukken kleigrond. Een barre akker maart wel de droogste die ik op dat moment kon vinden.

Ixy ging voortvarend te werk en verwees het eerste en tweede voorwerp overtuigend. De hoeken werden eveneens uitstekend genomen tot de voorlaatste hoek, waar Ixy plotseling werd afgeleid door iets in de verte, waardoor ze de hoek overliep.

Zonder te kunnen zien, waarop haar aandacht gevestigd was geweest, heb ik haar de hoek doorgepraat, waarna ze het speuren weer uitstekend oppakte tot aan het eind toe.

Ik had de bak met de restmaaltijd worst opzettelijk duidelijk in het zicht geplaatst vanaf het laatste voorwerp om te zien of Ixy geconcentreerd bleef.

Ze was inderdaad geconcentreerd maar dan wel op de worstbak, waardoor ze het laatste voorwerp gemakshalve wilde overlopen. Dat gaf mij de kans haar een fikse correctie te geven, waarna ze wel verwees.

Een leerzame oefening.

Een akker als deze hoop ik niet te krijgen tijdens een examen....

Het erbarmelijke speurveld.
Het erbarmelijke speurveld.

Training 2016/16 OG Uelsen

Tijdens de training in Uelsen met Ixy het IPO.2-appèl geoefend vanaf de zitoefening.

De oefeningen verliepen naar wens. De vooruitzendoefening ging een beetje de mist in, omdat ik Ixy aan het eind van het veld niet meer kon zien. (Ze ging echter als een speer!) Oorzaak daarvan was het feit, dat de veldverlichting nog niet werkte, omdat er nog niemand aanwezig was om de kantine te openen en het licht aan te doen.

Ixy's gedrag tijdens de af-met-afleiding was nog steeds wat onrustig. Dit kan me een paar punten kosten op een examen. Ze heeft de neiging te verkruipen.

Verder was ik tevreden.

Omdat rond 19.30 uur niet duidelijk was of en wanneer de pakwerker zou verschijnen, ben ik maar huiswaarts gegaan.

Op het punt van de geplande trainingen zat het me de laatste week niet mee.


Speuren 2016/04

Voor het eerst weer kunnen speuren, nu de akkers weer droger worden.

 

Gespeurd samen met André van der Veen en zijn Igor.

Deze combinatie heeft nog niet veel kunnen speuren. Toch ging het vandaag al niet onverdienstelijk.

Igor vom Haus Ehrlich tijdens de speuroefening vandaag
Igor vom Haus Ehrlich tijdens de speuroefening vandaag

Op de erbarmelijke akker hierboven afgebeeld liet Ixy een uitstekende speuroefening zien.

De rechte stukken werden prima afgezocht, de hoeken overtuigend genomen en de drie voorwerpen eveneens overtuigend verwezen.

De pauze heeft haar geen kwaad gedaan. Ik was er erg tevreden over.

We gaan nu door met het speuren, op zijn minst om de dag.


Fietstraining 7 maart 2016.

Laatste melding betreffende dit thema

Deze ochtend met Ixy en Lea 5,77 kilometer gefietst.

Met Lea wordt aan het eind van de middag nog een ronde gemaakt.

Met Ixy gaan we vanmiddag echter het speuren hervatten. De fietstraining komt daardoor te vervallen.

 

Dit was de laatste melding van de dagelijkse fietstrainingen met met name Ixy.

Het heeft de lezer een beeld gegeven van datgene, wat ik voor de opbouw van de conditie van de hond zeer belangrijk vind.

Omdat dagelijkse herhalingen op dit vlak wat saai gaan worden, volgen er hier geen meldingen meer op dit vlak.


Fietstraining 6 maart 2016

Ochtend:

Frisse maar zonnige fietsronde gemaakt met Ixy van 3,7 kilometer.

Middag:

Nog eens 5,93 kilometer met Ixy en Lea afzonderlijk.

In 2016 inmiddels meer dan 500 kilometer gefietst.

De kilometerstand van de fiets is de 1100 kilometer gepasseerd (sinds 31.08.2015).

De meeste kilometers zijn met de honden afgelegd.


Qanisha Nym'Pho geslaagd voor IPO.1

Vandaag slaagde Esther Godec met

Qanisha Nym'Pho vom Grubenländer Schupo

(*Ickx von Haus-Klönne x *Orsa vom Grubenländer Schupo)

in Selfkant-Tüddern voor het IPO.1-certificaat.

Dat is dan de 5e (of 6e) uit dat nest, die geslaagd is voor een IPO-diploma.

Esther behaalde in A 90 punten, in B 94 punten en in C 70 punten. Nym'Pho deed tijdens het pakwerk zo nu en dan wat ze zelf wilde. Wel TSB ausgeprägt/moed en vechtlust uitgesproken!

Jammer van de onverwacht tegenvallende punten in C, maar Esther kan nu door naar het IPO.2.

Esther, van harte gefeliciteerd met het behalen van dit certificaat met jouw kanjer.

Meer informatie volgt.

Esther Godec, trots met haar Qanisha Nym'Pho vom Grubenländer Schupo
Esther Godec, trots met haar Qanisha Nym'Pho vom Grubenländer Schupo

Het verhaal van Esther Godec zelf:

 

"Het was een dag vol met verrassingen.....

Het begon al bij het speuren. Ik had bij het aanmelden (1 week ervoor) aangegeven dat ik graag met Nympfo op gras wilde speuren; akker beheerst ze wel maar de laatste periode veel op gras getraind en daarom wilde ik ook op gras examen lopen. We hebben haar inmiddels op het speuren een heel stuk rustiger gekregen; hier laat ze ook mooi werk zien.

We moesten veel later gaan speuren in verband met het rijden naar de locatie (wat ik van tevoren niet door gekregen heb). Nou dat was me toch een echt knollenveld, vol met stronken maïsstengels en zo ongelijk, echt vreselijk! Heel veel wildsporen erover. Ik denk, dat menig keurmeester dit normaal had afgekeurd om erop te speuren. Maar oké, dit deed ze heel goed en ze werkte kei en keihard.

Zowel ik als de keurmeester lagen bijna op ons gezicht vanwege de enorme slechte staat van het veld.

Hij was onder de indruk van haar zelfstandigheid met werken, mede ook doordat ze nergens iets van hulp kreeg en echt zelf alles moest oplossen, erg indrukwekkend.

Daarna B. Nympf heeft daar perfect gewerkt met goede concentratie!

Tja, en toen kwam C.... de grepen en het stellen mega goed, echt een kanjer, maar de bewaking was zwak en ze bleef nu inpitten, iedere keer opnieuw, stond vervolgens wel weer perfect onder appel.

Na de lange vlucht, wat ze echt geweldig en met veel power deed, had ze een super bewaking...tot ik ernaast kwam , duikt ze weer achter de pakwerker maar stelde hem gelukkig deze keer niet op het been, maar dook tussen zijn benen door van achteren. Hij schrok zich rot en trok wit weg, maar ook meteen de arm naar beneden zodat ze daarin kon bijten.

Op het 2e commando was ze direct bij mij en transport ging weer perfect in volle bewaking zonder inbijten. Omdat ze toch heel goed werk heeft laten zien en niet de pakwerker heeft gebeten zijn we dan toch geslaagd.

Ik wist dat dit risico erin zat maar zo extreem hadden we niet verwacht. We gaan gewoon door met haar sterker maken en vertrouwen geven ten opzichte van de bewaking. Als ze dat helemaal door heeft, dan zal ze niet meer in haar oude opleiding terug vallen want dit doet ze als ze onzeker gaat worden. Ze heeft "ausgeprägt" bij TSB. Daar ben ik wel erg blij mee.

Wij hebben er het volle vertrouwen in dat ook dit onderdeel helemaal goed gaat komen. Ze is al zoveel gegroeid met alles , en ach ze stelt enorm hard en is mega snel hahaha....

Zoals wij zeggen: Kump Good"


Geen training in Nordhorn

Vandaag is de training in Nordhorn uitgevallen door een blessure van de pakwerker.
Afgelopen viel deze training ook uit, maar toen door zware regenval.


Fietstraining 5 maart 2016

Vandaag 9,4 kilometer gefietst, 6 kilometer met Ixy en de rest met Lea.


Fietstraining 4 maart 2016

Vandaag 11 kilometer gefietst met Ixy en Lea. Per hond 5,5 kilometer.


Fietstraining 3 maart 2016

Vandaag tijdens de ochtend twee fietsrondes gemaakt met Ixy.

Totaal 8,5 kilometer. Doel is 5 kilometer per dag, 1820 per jaar.


Training 2016/15 OG Uelsen

Prettige en gezellige training met weinig honden. Altijd mooi, tijd genoeg voor je eigen hond en eerder klaar.

 

Ixy voerde het gehele IPO.2-appèl uitstekend uit. De af-met-afleiding is nog wat te onrustig naar mijn zin. De overige oefeningen werden goed en stabiel uitgevoerd.

 

Vier verstekken gerevierd tijdens het pakwerk. Uitstekend door Ixy uitgevoerd.

Stellen en aanblaffen werden eveneens uitstekend uitgevoerd.

De vlucht werd goed gepareerd. Zelf had ik toch wat bedenkingen bij de bewakingsfases. Ixy voerde dat toch wat nonchalant uit.

Door meer druk van de pakwerker op de hond reageerde Ixy geconcentreerder en agressiever, wat weer tot gevolg had, dat het lossen erg moeizaam ging.

Die kant moeten we echter uit.

Door de vele oefeningen in het programma slaat in mijn ogen de verveling toe bij de hond. Dat gaan we doorbreken.

Het uitgevoerde rugtransport was uitstekend. De overval uit stand eveneens.

We zijn op de goede weg. Ixy is er straks zeker klaar voor.


Fietstraining 2 maart 2016

Een ochtend- en middagfietstraining gehad met Ixy. Samen 8,66 kilometer, iets minder dan normaal, omdat er vanavond ook getraind wordt.


Fietstraining 1 maart 2016

Op 31 augustus 2015 heb ik mijn vorige fiets ingeruild op een nieuwe Gazelle Heavy Duty NL met bredere banden, een rechte zitpositie en bewust niet meer dan drie versnellingen. Ik kocht deze fiets om regelmatig met Ixy te kunnen fietsen ter verbetering en/of onderhoud van haar (en ook mijn) conditie. Dit met het oog op de hoge belastingen voor de hond tijdens de IPO.2- en IPO.3-examens, die van de hond gevorderd worden. Bovendien zijn de trainingen voor de hond van belang voor verbetering van het gangwerk en de vastheid van het lichaam met het oog op de fokgeschiktheidskeuring, die later dit jaar zal plaatsvinden.

 

Vanmorgen stond er en kilometerstand op de fietscomputer van 1067 kilometer (sinds 31.08.2015 dus). In de maanden januari en februari heb ik inmiddels 448 kilometer gefietst.

Op werkdagen van Linda fiets ik ook met haar Lea.

Gemiddeld fiets ik twee keer per dag met Ixy (en een paar dagen in de week met Lea).

Zodra er 's ochtends weer regelmatig met Ixy gespeurd wordt, komt die oefening in de plaats van de eerste fietstocht van die dag en zal ik minimaal 1 keer per dag met Ixy fietsen.

 

Vanaf vandaag zal ik de dagelijkse fietstrainingen met Ixy in de nieuwsblogs opnemen. Het is immers een wezenlijk onderdeel van de training van de hond.

 

Training vandaag:

Ochtend 3 kilometer met Ixy en 3 kilometer met Lea

Avond met beide honden samen 5 kilometers.

Fietsen tot en met augustus 2015 met Ixy en de vorige fiets, een Batavus Belcanto
Fietsen tot en met augustus 2015 met Ixy en de vorige fiets, een Batavus Belcanto
Ixy met de nieuwe fiets in september 2015. De mand is inmiddels verwijderd.
Ixy met de nieuwe fiets in september 2015. De mand is inmiddels verwijderd.