Nieuws juni 2016

Training 2016/39 OG Nordhorn

De eerste training na de vakantie.

Met Ixy alleen spelenderwijs enkele appèloefeningen gedaan, die enthousiast en blij werden uitgevoerd.

In verband met het programma van het EK-voetbal het vandaag hierbij gelaten.

Ik was zeer tevreden over mijn hondje.


Scary V (uitmuntend) in Obedience

Ellen Niggemann is gisteren met haar
Scary vom Grubenländer Schupo
(*Terror vom Cap Argon x *Quinty vom Grübenländer Schupo)
geslaagd voor Obedience met de kwalificatie V (uitmuntend).

Herzlichen Glückwunsch, Ellen Niggemann, mach weiter so!! 

 

Ellen schreef op Facebook:

Sudele...ein anstrengender aber schöner Tag ist zu Ende.  😊 Heute im DVG Hagen Hohenlimburg die O1 - O3 nach der neuen PO gestewartet. Hat alles super geklappt.Tolle Organisation, dann noch meine Scary vom Grubenländer Schupo in der Beginner Klasse geführt und gleich das V erreicht. Bin mächtig stolz aus meine kleine Monsterbacke. Nochmals herzlichen Dank an alle die zum Gelingen des heutigen Tages beigetragen haben 😊

Scart vom Grubenländer Schupo uitmuntend in Obedience !!
Scart vom Grubenländer Schupo uitmuntend in Obedience !!

Jenky von der Schiffslache

De beoogde partner van onze Ixy vom Haus Ehrlich, Jenky von der Schiffslache, heeft zich in het afgelopen weekend van zijn beste kant laten zien tijdens de Bundes-FCI-wedstrijd voor Duitse Herdershonden. Hij behaalde de derde plaats het 290 punten/uitmuntend.

Hiermede heeft de eigenaresse van de hond, Christina Spoenlein, zich gekwalificeerd voor het Duitse FCI-kampioenschap alle rassen. Tevens heeft de reu zich opnieuw geplaatst voor de Bundessiegerprüfung in september in Oberhausen.

 

De vader van ons S-nest, Terror vom Cap Arkona, behaalde de 16e plaats en werd de beste van Landesgruppe 6/Westfalen. Ook deze reu plaatse zich opnieuw voor de BSP.

 

Onze felicitaties gaan naar beide eigenaren en geleiders uit!


Orkana-nakomelingen Vererving en Resultaten

In het nieuwe databestand van de SV "SV-DOxS" worden alle resultaten van de in Duitsland (soms ook buitenland) gefokte honden bijgehouden. Ik heb de mij bekende gegevens van de honden en nakomelingen aan het SV-Zuchtbuchamt gestuurd en die zijn (bijna) allemaal door de SV overgenomen en in het systeem geplaatst.

In het schema hieronder, gekopieerd vanuit SV-DOxS is de vererving van Orkana op het vlak van heupen/ellebogen en de Werkresultaten van de nakomelingen zichtbaar.

Wat een geweldig verervende teef was ook zij!

Orkana had één nest bij de kennel "vom Haus Ehrlich"..

Uitleg

meer lezen

Apporteeroefeningen Igor vom Haus Ehrlich

André van der Veen met zijn Igor vom Haus Ehrlich begeleid bij de opbouw van het apporteren van de reu. We zitten op schema. Igor vindt het leuk en André kennelijk eveneens.\

Zie de foto's hieronder.

Ook hebben we voor het eerst pogingen ondernomen om van Igor een standfoto te maken.

Voor André was dat de eerste keer en het begint er meteen al op te lijken. Hieronder twee foto's (van 386 opnamen).

meer lezen

Speuren 2016/25 (weide 6)

Vandaag een zonnige en redelijk warme ochtend. Halflang, nat gras. Geen wind.

Ivy's 6e keer binnen ruim een week tijdens een speuroefening op gras. Ik ging in op het advies van mijn speurvrienden in Nordhorn om hier en daar een depot met voer op het spoor te leggen. Ik liet het vandaag bij een normaal IPO.1-spoor met 3 voorwerpen.

Ixi ging voortvarend en enthousiast te werk. Op het laatste oriënteerde ze zich een keer en kwam kort voor het laatste voorwerp het koppie iets omhoog. Volgende keer een depotje extra.

Ook nu toonde Ixy een gestage vooruitgang. Ik was er erg tevreden mee.

 

We hanteerden dezelfde methode bij Igor van André van der Veen. Ook bij deze hond viel het kwartje na een slordig begin. Zeer motiverend.

 

We gaan op deze manier door.

 

Hieronder een korte video-impressie van de speuroefening van vandaag met Ixy. Het is duidelijk te zien, dat Ixy regelmatig de tijd neemt bij de worst-depots. Ze speurt diep en geconcentreerd, neemt de hoeken goed en verwijst de voorwerpen direct.

Ixi verwijst momenteel te scheef. Ze kijkt achterom naar de baas in de blijde verwachting van een beloning. Om die reden ga ik nu niet, zoals gewoonlijk, rechts van de hond staan maar links en uiteindelijk voor de hond. Dat laatste brengt de hond uiteindelijk in een rechte ligging ten opzichte van het voorwerp. Mooi is nu al, dat Ixy het voorwerp tussen de pootjes heeft; ze gaat er dus niet op liggen.

Aan het einde wordt het koppie even omhoog gebracht.

Nogmaals: een zeer goede oefening tijdens Ixy's gewenning op gras.

Video: André van der Veen (enigszins links georiënteerd).


Training 2016/38 OG Nordhorn

In verband met het speuren vandaag het appel met Ixy achterwege gelaten.

Tijdens het pakwerk werd opnieuw aandacht besteed aan revieren, aanblaffen, bijt- en losfases plus de bewaking.

Dit verliep vandaag weer uitstekend. Ixi toonde zich zeer gedreven en die kant willen we weer uit voordat we het programma weer oppakken.

Ook hier tevredenheid bij mij en Ixy.


Speuren 2016/24 (weide 5)

Vandaag de vijfde speuroefening achtereen op gras.

Ixy is er nog niet maar laat grote stappen vooruit zien. Ze werkte gedreven en geconcentreerd. Ik kreeg het advies om voorlopig niet met kleine stukjes worst op het spoor te werken maar met meerdere stukjes bij elkaar, als een soort depot. En dat enkele keren op het spoor te herhalen. Dat heeft voordelen in wat langer gras.

In ieder geval ben ik erg tevreden met de vooruitgang, die Ixy iedere speurdag weer boekt.


Speuren 2016/23 (weide 4)

Een warme ochtend, volledig windstil, goede weide.

Ixy een groot IPO.3-spoor voorgeschoteld, dit om haar vaardigheden op een weiland uit te testen tijdens de vierde training op gras.

Ixy ging voortvarend van start, nam de eerste poot goed en de tweede eveneens, waarbij ze twee voorwerpen uitstekend verwees. De eerste en de tweede hoek werden snel en overtuigend genomen. Bij de tweede en derde hoek begon ze te klungelen; ik kon aan haar zien, dat haar motivatie minder werd. Uiteindelijk verwees ze ook het derde voorwerp goed.

De les, die ik heb geleerd: het gaat uitstekend op gras. Deze ochtend heb ik het spoor nog te lang gemaakt. Verder zal Ixy een volgende keer, als ze weer wat slordig is geweest, aan het eind haar gebruikelijke beloning (hondenworst, rest van spoor) niet krijgen.


Speuren 2016/22 (weide 3)

Voor de derde achtereenvolgende keer een spoor voor Ixy op weide uitgelegd.

Weers- en andere omstandigheden ideaal. Weide met gras van redelijke lengte, gegierd ca 14 dagen geleden, weinig wind.

Ixy krijgt de smaak te pakken op grasland. Ze is er nog niet zo stabiel als op akker, maar liep het spoor fatsoenlijk uit, nam de hoeken overtuigend en verwees 3 voorwerpen snel en duidelijk. Zeker 200 procent verbeterd ten opzichte van afgelopen zondag.

Dit komt goed, wat ik overigens niet anders verwacht had.