Nieuws augustus 2016

Speuren 2016/31 Wilsum

Een groot spoor voor Ixy uitgelegd over eerdere sporen, meerdere hoeken en 3 voorwerpen.

Het was alweer warm door de krachtige zon. Daardoor was het halflange gras echter nu al droog en was er geen "ochtenddauw" meer.

Ik gebruikte vandaag opnieuw het "Böttcher-tuig". Ixy leek er nu al beter aan gewend.

Ixy speurde opvallend rustig en zeer intensief. Hier en daar lagen stukjes gewone leverworst, dat op weide goed kan maar op akker minder goed, omdat er zand aan blijft plakken. De leverworst was een test om te kijken of Ixy dit mogelijk interessanter vindt.

De rechte stukken werden intensief uitgewerkt. Ixy werkte geconcentreerd, de kop kwam nergens omhoog. De hoeken werden overtuigend genomen en de voorwerpen direct verwezen. Bij een enkel voorwerp lag Ixy scheef, maar daar werken we nog aan.

Ik was vandaag er tevreden over Ixy's inzet.

Ze heeft natuurlijk tijdens drie examens, IPO.1, IPO.2 en IPO.3 al bewezen, dat ze het kan. Daarbij werkte ze wel steeds in mijn ogen onder haar niveau, dat op een 'zeer goed' ligt. Tijdens het IPO.2 gingen de punten voor de tweede hoek weg vanwege een slecht gelegde hoek. Ondanks dat bleven er 88 punten over. Dat geeft hoop.


Training 2016/52 OG Nordhorn

Tijdens de training in Nordhorn aandacht besteed aan de apporteeroefeningen en het vooruitzenden met Ixy. Tot slot af-met-afleiding.

Alle oefeningen werden naar wens uitgevoerd.

In verband met de Bundessiegerzuchtschau in het komende weekend is de volgende training volgende week dinsdag.


SV introduceert per 1 oktober "Grössen-Zuchtwert" (1)

Per 1 oktober 2016 introduceert de SV (Verein für Deutsche Schäferhunde), buiten de reeds bestaande HD-Zuchtwert (waardoor op het moment van dekking de waarden van de pups niet boven de 100 mogen uitkomen, anders worden er geen stambomen verstrekt) de "Grössen-Zuchtwert", vertaald "grootte-fokwaarde" of nog beter "schofthoogte-fokwaarde".

 

In de database SV-DOxS, vrij toegankelijk voor SV-leden, zijn de waarden nu al opgenomen.

Honden, die officieel gemeten zijn bijvoorbeeld op een fokgeschiktheidskeuring, hebben inmiddels een officiële waarde gekregen. Bij honden, die dat nog niet hebben ondergaan, hebben inmiddels een waarde die berekend is op basis van het gemiddelde van de waarden van de ouders. Ondanks dat de SV had aangegeven tot 2020 de geldende maximum schofthoogtes tijdelijk los te laten, blijkt nu, dat er bij de nieuwe regels wel degelijk moet worden geconstateerd, dat de Duitse Herdershond bij voorkeur een middelgrote hond is en moet blijven. Het fokken met twee grote honden lijkt daardoor onmogelijk te gaan worden.

 

Wat zijn de gevolgen van deze regeling voor onze fokkerij?

 

Zoals de oplettende lezer inmiddels zal hebben gemerkt, hebben wij het oogmerk om in 2017 een nest te fokken met onze Ixy vom Haus Ehrlich en de bekende reu *Jenky von der Schiffslache. Jenky heeft een schofthoogte van 65 cm en Ixy is een keer tijdens een clubmatch onzorgvuldig gemeten (ondergrond gras en geen effen plaat) door de keurmeester om een oppervlakkig beeld te krijgen. Ixy is een grote teef, dat is mij altijd al duidelijk geweest. Tijdens de clubmatch vroeg ik de keurmeester, wat hij gemeten had, waarop hij zei 61 cm.

Bij *Quinty deed hij dat indertijd ook zo en toen zei hij 59 cm. Bij een juiste meting tijdens de fokgeschiktheidskeuring bleken het 58 cm's te zijn.

Ik ga er dus maar even vanuit, dat we er rekening mee moeten houden, dat Ixy de maximale hoogte van 60 cm wel zou kunnen hebben.

 

Op dit moment heeft Ixy in dat systeem een waarde gebaseerd op het gemiddelde van de ouders, terwijl *Jenky al een "gemeten waarde" heeft. Nu zou het gemiddelde bij een dekking neerkomen op 99 voor de nakomelingen; dat is binnen de vereiste grenzen.

Ik hou er echter terdege rekening mee, dat een juiste meting van Ixy bij een keuring tot gevolg kan hebben, dat een nest met *Jenky von der Schiffslache wel eens niet mogelijk zou kunnen zijn, omdat door een juiste meting de Zuchtwert van Ixy omhoog zou kunnen gaan.

 

Dat zou zeer teleurstellend zijn en het betekent, dat er naar een andere reu moet worden uitgekeken.

 

Het is nu echter te vroeg om deze conclusie te trekken. We zullen moeten wachten tot de fokgeschiktheidskeuring, die vooralsnog staat gepland op 5 november 2016.


Speuren 2016/30 Wilsum

Vanmorgen tijdens een fietstocht voorafgaande aan het speuren met Ixy een groot IPO.3-spoor uitgelegd op weide met halflang gras. Warm weer, zon achter de wolken, enige wind.

Om de concentratie van Ixy te verhogen en meer grip op haar te krijgen, heb ik vandaag het Böttcher-speurtuig weer gebruikt. Normaal speur ik met haar met een gewoon speurtuig met de bevestiging voor de speurlijn op de rug. Bij het Böttcher-tuig bevindt deze bevestiging zich onder het lichaam van de hond. Ixy heeft altijd getoond een hekel aan dat speurtuig te hebben, wat ze nu ook meteen weer toonde, maar toch heb ik vandaag doorgezet.

Ixy speurde nu opvallend rustig, had bij de aanzet wat concentratiegebrek, wat onmiddellijk over was na een correctie. Het eerste voorwerp werd een meter te vroeg verwezen (dankzij de druk door de correctie), het tweede uitstekend. Het derde en laatste voorwerp werd eveneens goed verwezen. Rechte stukken en hoeken werden overtuigend genomen.

Ik was tevreden met het resultaat van vandaag.

 

Ixy geeft duidelijk aan, dat het speuren op weide voor haar nu al ook te eenvoudig is, waardoor de uitdaging ontbreekt en ze minder geconcentreerd raakt. Tijdens een examen zal ze zich daardoor vrijwel altijd buiten de "uitmuntend" werken en dat is jammer.

Een volgend spoor zal voor haar verrassend moeilijk worden en voor mij uiterst vermoeiend.

Maar we zullen zien.


Training 2016/51 Nordhorn

Met Ixy een aantal oefeningen gedaan op het niveau van IPO.3, dit in een drukkende hitte.

Het was te merken, dat Ixy de hitte wel voelde. Toch werkte ze naar behoren.

Zit, af met voorroepen en sta met voorroepen werden prima uitgevoerd.

De drie apporteeroefeningen verliepen eveneens naar wens.

Het vooruitzenden kon een idee sneller. Hetzelfde gold voor het volgen in de groep.

Ondanks de hitte toch een zeer acceptabele inzet van mijn hond.


Speuren 2016/29 Wilsum

Met Ixy een groot IPO.3-spoor op gras uitgewerkt.

Het ging Ixy gemakkelijk af. Alle onderdelen werden goed uitgevoerd en afgewerkt.

Haar concentratie was echter opnieuw te gering.

Daaraan gaan we de komende tijd werken.


In memoriam Arend Kooij

(Tekst eveneens gebruikt voor een melding op Facebook)

 

In memoriam Arend Kooij
*11.03.1940 - +18.08.2016

 

Helaas moet ik kennis geven van het overlijden van mijn vriend en hondensportkameraad

Arend Kooij

Hij overleed op 18 augustus 2016 in aanwezigheid van zijn familie op de leeftijd van 76 jaren.
Hij werd geboren op 11 maart 1940 in Lutten, gemeente Hardenberg (NL).

Ik was met Arend bevriend sinds 1998, toen ik lid werd van DWO Hardenberg. We trainden veel samen in Hardenberg (1998-2002), in Haselünne (2003-2006) en Uelsen (2006-2010) en bezochten jaarlijks samen de belangrijke africhtingsevenementen in Duitsland, zoals de BSP (Bundessiegerprüfung) en verschillende LGA's (LandesGruppenAusscheidungen) in Waterkant en Westfalen.

Arend heeft met een aantal honden uit onze fokkerij getraind, zoals Ike, Lupus en met name Kuntah, waarmee hij uitstekende resultaten behaalde, vooral ook op wedstrijden, provinciaal en landelijk. Ondanks dat hij het vaak had over zijn eerste goede hond, Datscha van de Haarmolen, roemde hij met name *Kuntah vom Grubenländer Schupo, die hij zijn beste hond ooit noemde en waarmee hij zich zelfs kwalificeerde voor het NIAK (Nederlands Individueel Africhtings Kampioenschap). Helaas bereikte hij dat grote evenement niet, omdat Kuntah kort daarvoor plotseling overleed. Ook trainde Arend jarenlang succesvol met *Anton von Sharazan, de broer van *Aranka von Sharazan, de basisteef van onze fokkerij.

Arend Kooij zullen Linda en ik ons altijd blijven herinneren als een aimabele, vriendelijke en altijd opgewekte man. Hij had een groot gevoel voor humor en was altijd gezellig in de omgang. Bovendien een uitstekende africhter, die ontelbare honden tot fraaie resultaten heeft gebracht.

Wij waren natuurlijk "hondengekken in optima forma", maar ook andere thema's werden niet geschuwd. Zo sprak hij ook vaak respectvol over zijn overleden echtgenote, de moeder van zijn kinderen, en met trots en vreugde over zijn vier dochters, zijn schoonzoons, zijn kleinkinderen en broer en zus.

Arend, bedankt voor al die fijne jaren.
We hebben afscheid van je moeten nemen, maar we zullen je nooit vergeten.

Arend werd afgelopen dinsdag ter aarde besteld in Lutten na een emotionele, mooie en waardige dienst in de Gereformeerde Kerk in Lutten, gemeente Hardenberg.

Onze gedachten zijn natuurlijk bij zijn familie, kinderen, schoonzoons, kleinkinderen, broer, zus en allen die hem dierbaar waren en hem een warm hart toedroegen.

 


Leider muss ich mitteilen, dass mein Freund und Hundesportskollege

Arend Kooij

Am 18. August 2016 im Alter von 76 Jahren gestorben ist. Seine Familie war bei ihm.
Arend wurde geboren am 11. März 1940 in Lutten, Niederlande.

Arend war mein Freund und Sportskameraden seit 1998. Jährlich besuchten wir zusammen die LGA's und BSP's.

Sein bekanntester Hund war den von uns gezüchteten
*Kuntah vom Grubenländer Schupo, KKl. 2, VH.3 SchH.3 IPO.3
(*Natz vom Heiligenbösch x *Aranka von Sharazan).

Er hatte sich mit diesem Hund qualifiziert für die holländische Meisterschaft, als der Hund leider kurz davor im jungen Alter von 4,5 Jahren starb.

Arend Kooij war immer freundlich und aufgeweckt, mit viel Humor und auch Ahnung vom Hundesport.
Viele Hundesportler in Deutschland werden das bestätigen können.
Wir werden Arend vermissen aber immer mit Freude an ihm zurückdenken.

 

Arend, ruhe in Frieden. Dank für al diesen schönen Jahren.

 

 

Arend Kooij (foto 2007)
Arend Kooij (foto 2007)

Fotoimpressie van Arend met *Kuntah vom Grübenländer Schupo


Training 2016/50 OG Nordhorn

Opnieuw een gedeeltelijk IPO.3-programma afgewerkt.

Ixy liet zich uitstekend zien alhoewel ze wel wat last had van de warmte, baasje overigens niet minder.

 

De pakwerker was vandaag wel aanwezig, maar ziek. Vandaag dus ook geen pakwerk.


Speuren 2016/28 Wilsum

Na een uitgebreide ochtendwandeling met Ixy (een test, omdat ik dat eigenlijk nooit doe voordat er wordt gespeurd) een groot IPO.3-spoor voor haar gelegd op een weide.

Teruggekeerd naar mijn oude methode van hier en daar een stukje worst in plaats van enkele keren een hoopje. Als het lang duurt, wil Ixy nog wel eens de kop optillen en dat wil ik weg hebben. Bij hier en daar een verstopt stukje worst is de aandacht van Ixy toch beter.

 

Ixy speurt goed en gemakkelijk, is nu ook helemaal aan weiden gewend in plaats van akkers, waarop ze is opgeleid. Mocht ik ooit nog een speurhondexamen overwegen (veel werk en tijd en niet echt mijn hobby maar met haar voorouders Aranka en Ignatz wel gedaan), dan zal een overgang van akker op gras eenvoudig gaan. Doordat het Ixy eenvoudig afgaat, is een examenspoor voor haar eigenlijk te eenvoudig en laat ze zich snel afleiden.

 

Het uitgelegde spoor werd ook nu uitstekend uitgewerkt door Ixy. De kop kwam nu nauwelijks omhoog ondanks dat ze grote afstanden moest afleggen. De rechte stukken werden goed uitgewerkt, de hoeken overtuigend genomen en de voorwerpen uitstekend verwezen.

 

Ik was er erg tevreden over.


Training 2016/49 OG Nordhorn

Prettige en gezellige trainingsochtend bij de OG Nordhorn, waar ik me helemaal thuis voel.

Met Ixy een gedeelte van het IPO.3-appel getraind. Ixy zette zich enthousiast in. Alle oefeningen werden direct en voortvarend uitgevoerd.


Eerste dekking door *Quju vom Grubenländer Schupo

In kennel "Dsh Vom Herdeckerbach" dekte
*Quju vom Grubenländer Schupo IPO.1 FH.2
(*Ickx von Haus Klönne x *Orsa vom Grubenländer Schupo)
op 12 augustus 2016
*Dara Ynis Avalach IPO.3 OB.1 A3 RH-F A
(*Gino von der Roggenstrasse x *A'Tatou Ynis Avalach).
Info bij fokster en Ellen Niggemann, de eigenaresse van Quju.

Belegmeldung vom 12.08.2016.


Training 2016/48 OG Nordhorn

Gezellige maar intensieve training met Ixy voor het IPO.3, appel en pakwerk.

 

Ixy werkte de oefeningen prima af. Wel moest ze nog even eraan herinnerd worden, dat het commando 'zit' een commando is en geen verzoek. Af en sta werden voorbeeldig uitgevoerd.

Het apporteren gaat goed. Het vooruitzenden eveneens. Sommige oefeningen worden herhaald, als het nog wat beter kan. De komende week verlaten we het programma en worden er slechts enkele oefeningen getraind, gevolgd door spel.

 

Tijdens het pakwerk met de eigen pakwerker hebben we nagenoeg het volledige programma doorlopen, beginnend met 4 in plaats van 6 verstekken revieren. Na het aanblaffen vlucht en overval. Daarna rugtransport met overval, gevolgd door zijtransport. Tot slot het stellen op afstand, gevolgd door overval en afsluitend rugtransport.

Bij alle oefeningen werd voortdurend aandacht besteed aan bijt-, los- en bewakingsfases.

Ixy was vandaag goed bij de les en had er zin in.


Training 2016/47 OG Nordhorn

Vanavond in Nordhorn opnieuw een uitgebreid IPO.3-appel met Ixy.

Ixy werkte gedreven en gemotiveerd. Ze heeft nog steeds de neiging het zware apporteerblok te laten vallen, maar dat wordt al beter.

Pakwerk met pakwerker Wittje.

Revieren van twee verstekken, stellen en aanblaffen.

Vlucht en overval.

Uitgebreid aandacht aan bijt-, los- en bewakingsfases.

Ixy liet zich weer opfokken door de linkerhand-met-zweep van de pakwerker.

Al met al een uitstekende trainingsavond.


Training 2016/46 OG Nordhorn

Intensieve IPO.3-training met Ixy.

Begonnen met het trainen van het volledige IPO.3-appel. Ixy voerde alle oefeningen naar wens uit. Extra getraind met het nieuwe apporteerblok voor de vlakke grond. Ixy is daar nog wat rommelig mee maar dat werd nu beter.

De pakwerktraining werd opgesierd door de inzet van pakwerker (Lehrhelfer LG Waterkant) Patrick Wittje. Tot aan de keuring in Nordhorn volgende week zaterdag zal hij er op dins- en donderdagavonden zijn. De training met Ixy gaf weer nieuwe impulsen, waarbij speciale aandacht werd besteed aan bijt-, los- en bewakingsfasen.

Een leuke en leerzame trainingsavond.


Training 2016/45 OG Nordhorn

Vandaag de training voor het IPO.3 met Ixy weer serieus opgepakt.

Het volledige IPO.3-appel met haar geoefend. Alle oefeningen werden prima uitgevoerd.

Tijdens het vlakapport was ze even wat slordig, maar dat werd tijdens een paar herhalingen verbeterd.

We zijn op de goede weg.

Er was vandaag geen pakwerker aanwezig.