Nieuwsblog oktober 2015


Ixy vom Haus Ehrlich geslaagd voor IPO.1

Ixy is vandaag in Lingen-Bramsche geslaagd voor IPO.1. Dit ging niet zonder slag of stoot. Door de loopsheid was haar gedrag vrijwel onhandelbaar en ging het bijna mis.

Speuren.

Voor het speuren werd ons een geweldige akker aangeboden. Ixy verwees de twee voorwerpen correct en nam beide hoeken eveneens uitstekend. Op de lange gedeelten kwam de neus echter regelmatig omhoog en was het speuren niet altijd intensief.

Uitslag 82 punten, beneden haar kunnen.

Appèl.


Meteen bij het betreden van het terrein en al bij het aanmelden bleek mij, dat Ixy nauwelijks aandacht voor "baasje" had en meer op de omgeving was georiënteerd. Het kostte mij dan ook de grootste moeite om het vrij volgen tot een goed einde te brengen. Regelmatig moest ik een extra commando geven. Bij de zitoefening moest ik een tweede commando geven, bij het af een tweede commando omdat ze niet voor kwam. Het apporteren verliep in het algemeen goed, het vooruitzenden met afleiding was perfect, de af met afleiding leidde ertoe, dat ze twee keer opstond en toch weer ging liggen.

Resultaat 77 punten, beneden haar kunnen. 


Pakwerk.


Het pakwerk was helemaal een teleurstelling, een duidelijk vervolg op haar ondermaatse prestatie van afgelopen dinsdag. Opnieuw onhandelbaar gedrag.

Bij het revieren weigerde ze het eerste verstek, bij het aanblaffen viel ze de pakwerker lastig en stootte ze de mouw aan, ook was ze te veel op de geleider georiënteerd, iets wat ze onder normale omstandigheden juist altijd zo goed doet.

De vlucht met aansluitende overval verliepen goed. Ze loste traag en moest beter bewaken.

Bij het stellen op afstand toonde ze hetzelfde gedrag. De bijtfases waren redelijk tot goed.

Het afsluitende zijtransport was uitstekend.

Resultaat 78 punten, beneden haar kunnen, maar wel met TSB/moed en vechtlust uitgesproken.


Kortom: ik kon met Ixy vandaag de schoonheidsprijs niet behalen en scoorde ver beneden haar normale kunnen. Examen tijdens een loopsheid is bij haar dus niet het grootste succes.


Ze is echter wel geslaagd voor het IPO.1 en dat maakt mij trots.

We gaan nu verder voor het IPO.2 in april 2016.

Foto's (met dank aan Bine Siefert)


De examendag met Ixy

Ik ben benieuwd en ook gespannen wat de examendag met Ixy ons vandaag zal brengen.

Ixy is eergisteren plotseling loops geworden en toonde, vooral daardoor, nogal warrig gedrag in het pakwerk en dat zou ook zo maar tijdens het appèl kunnen gebeuren.

Tijdens het speuren kan het natuurlijk altijd fout gaan, maar de ervaring leert, dat loopsheden daarop geen negatieve effecten hebben.

Deelname aan het examen is dus een risico, maar we doen het toch.

Aan het eind van de dag weten we of het is gelukt of niet.

Ixy eerder dit jaar
Ixy eerder dit jaar

Speuren 2015/44. Laatste keer voor het examen

Vanmiddag een laatste keer gespeurd met Ixy, deze keer op een verse aardappelakker.

Ixy speurde uitstekend, naam rechte stukken en hoeken perfect en verwees de drie voorwerpen uitstekend.

Een goede generale repetitie.

Ixy even uitlaten voor het speuren
Ixy even uitlaten voor het speuren
De aardappelakker van vanmiddag
De aardappelakker van vanmiddag

Ixy loops 2 dagen voor examen

En ja hoor....

Bij de dagelijkse check kwam ik er vanmorgen achter, dat Ixy loops is geworden. En dat twee dagen voor het examen van komende zaterdag.

Normaal ben ik geen liefhebber van examens tijdens de loopsheid, ook train ik dan meestal nooit. Met Aranka en Orsa heb ik een aantal keren probleemloos tijdens hun loopsheden examen gedaan, maar meestal is dat sterk af te raden.

Om Ixy nu weer terug te trekken van een examen gaat mij te ver.

Ik ga nu gewoon aan het examen meedoen en dan zien we wel wat er gebeurt.

Gezien haar gedrag van afgelopen dinsdag ben ik er niet geheel gerust op. Aan de andere kant weet ik uit ervaring, dat een teef al weer anders reageert nadat de bloeding is begonnen dan daarvoor.

We zullen het komende zaterdag beleven.


Laatste examentraining 2015/62 (OG Lingen-Bramsche)

Vandaag de laatste examentraining met Ixy in Lingen.


Het appèl verliep naar behoren. Ixy toonde zich goed, afgezien van onrustig gedrag tijdens de af met afleiding. Dit zou goed moeten verlopen op het examen, aangezien ze alle oefeningen bij voortduring uitvoert.


Het pakwerk bleek een andere zaak te zijn.

Haar gedrag was, geheel in tegenstelling tot hoe het anders verloopt, onberekenbaar en anders dan anders. Dat begon al bij het revieren, waarbij ze steeds meteen naar het tweede verstek wilde revieren. Ook tijdens het zijtransport was ze onberekenbaar en ongehoorzaam.

Om die reden werden het revieren met zijtransport later nog een keer herhaald. Bijt- en losfases waren goed, alhoewel ook hier het lossen sneller moet. Dat laten we er maar op aan komen tijdens het examen.


Ixy's gedrag was plotseling erg vreemd. Ik wist, dat de loopsheid eraan zit te komen en daar zou haar gedrag aan te wijten moeten zijn. Ze is al bijna door de verharing heen en mede om die reden (en de bekende planning; ik hou de loopsheden immers bij) is de kans groot, dat de loopsheid roet in het eten dreigt te gooien.


Zo kom je ook eens een keer minder tevreden (om niet te zeggen ongerust) van het terrein af.

Aan de andere kant zegt men dan vaak, dat een slechte generale repetitie een goed eindresultaat oplevert. Zelf ben ik daar nog niet van overtuigd.

Ik zal in ieder geval morgen niet nog eens een training volgen in Uelsen.


Speuren 2015/43

Voor het speuren vandaag maar weer uitgeweken naar de verse akker, die we deze week al eerder gebruikten.

Groot IPO.1-spoor, twee hoeken, drie voorwerpen.

Stukje worst vooraf, brokkenmaaltijd aan het eind, hier en daar een stukje worst op het spoor, geen worst bij de voorwerpen.

Ixy werkte het spoor op voortreffelijke wijze uit.

De rechte stukken en hoeken werden overtuigend genomen, de drie voorwerpen snel en correct verwezen.

Een geweldige oefening.


Examentraining Pakwerk 2015/61 (OG Uelsen)

Vanavond het IPO.1-pakwerk met Ixy geoefend in Uelsen.

Ixy deed haar werk naar behoren. Revieren en aanblaffen waren OK, toch stootte ze de eerste keer de mouw aan. De vlucht en overval waren goed evenals het stellen op afstand en het afsluitende zijtransport. Het lossen gebeurde te langzaam en wat slordig. Niets meer aan doen voor het examen.

Of we woensdag nog een keer trainen in Uelsen hangt af van het pakwerk morgen in Lingen.


Speuren 2015/42

Ixy kreeg een vrij kort spoor op een oude aardappelakker.

Ook dit spoor werkte ze voortreffelijk uit. Opnieuw drie rechte zijden, twee hoeken, drie voorwerpen, hier en daar een worststukje op het spoor, een stukje worst bij het aanbrengen van het speurtuig en de volledige ochtendmaaltijd aan het eind.

Ixy werkte overtuigend op de rechte stukken en in de hoeken. De drie voorwerpen werden zeer snel verwezen en merendeels correct.

Het zit nu helemaal goed met Ixy.


Speuren 2015/41

Vanmiddag op dezelfde verse akker een nieuw IPO.1-spoor voor Ixy uitgelegd.

Ixy werkte het spoor voortreffelijk uit: de drie rechte stukken, de twee hoeken werden overtuigend genomen, met de van Ixy zo bekende extreme drang. De voorwerpen werden snel en correct verwezen.

De korte heropleiding van de afgelopen week heeft vruchten afgeworpen.


Speuren 2015/40

Opnieuw een spoor gelegd op de verse akker van gisteren, die nu niet meer zwart oogde maar grijs. Dat laatste brengt meer verschil tussen spoor en omgeving, meer verschil in verse en minder verse "lucht". Het zou dus nu nog beter moeten gaan dan gisteren.

Zwarte akker, IPO.1-spoor met twee hoeken en drie voorwerpen. Op het spoor hier en daar een stukje worst, geen worst bij de voorwerpen. Aan het eind de ochtendmaaltijd van Ixy.

We proberen dat vanavond nog eens en zo niet dan morgen.

Weersomstandigheden ideaal, afgezien van de wind, die er nu wel en gisteren niet was. Zonnig en aangenaam qua temperatuur. Wel zaten de roeken al weer te azen.

Ixy werkte het spoor zeer voortvarend uit. De drang is enorm, de snelheid ook. Ik moest dus weer gebruik maken van een handschoen om haar af te remmen en om mijn handen te beschermen.

De rechte stukken en hoeken werden uitstekend en overtuigend genomen. De voorwerpen werden snel en direct verwezen. IK had er nu voor gezorgd, dat de voorwerpen niet in het zicht van de hond kwamen en dat werkte uitstekend.

Ixy's speurveld op zondag
Ixy's speurveld op zondag

Examentraining Pak 2015/60 (OG Lingen-Bramsche)

Prima examentraining in gehoorzaamheid en pakwerk met Ixy in Lingen.

De training verliep naar wens. De uitvoering van de diverse oefeningen gaf weer goede input voor de laatste trainingen tot het examen van volgende week zaterdag.


Speuren 2015/39

Vandaag met Ixy de eerste nieuw bewerkte akker gehad in dit najaar. De grond was nog zwart. Dat en het feit, dat de landbouwer de laatste dagen druk bezig was op deze akker, maakte duidelijk, dat het een moeilijker akker zou zijn voor de hond dan wanneer de akker een paar dagen oud was en daardoor grijs van kleur. Op een pas aangelegde akker is het geurverschil tussen spoor en de rest van de akker gering.

Hiermee had ik ooit tijdens een examen met Quinty problemen ondervonden. Om die reden legde ik daar nu juist bewust een spoor uit voor Ixy. Ik kon dan zien hoe de hond onder deze omstandigheden reageerde. Bovendien was het weer geweldig, droog, windstil en dus rustig.

Twee hoeken, drie voorwerpen.

Ixy werkte het spoor voortvarend uit. Ik kwam achter fouten van mijzelf: het tweede voorwerp lag te veel aan de oppervlakte, waardoor Ixy er versnel naartoe ging, het derde lag eveneens te hoog, wat tot gevolg had, dat Ixy het voorwerp zag en dit duidelijk verwees, maar dan wel een meter te vroeg. Deze basisfouten mag ik tijdens een examen niet maken.

Overigens speurde Ixy erg goed, wel snel, wat nu nog acceptabel is. Hoeken en rechte stukken werden overtuigend genomen.

De geplande tweede speuroefening is derhalve niet nodig. Bovendien is vanmiddag de clubtraining in Lingen-Bramsche.

Morgen dus de volgende speuroefening(en).

Ixy's speurveld op zaterdag
Ixy's speurveld op zaterdag

Speuren 2015/38

Terug naar de oude, rommelige maïsakker.

De oefening was vanaf het begin tot het eind voorbeeldig. De correcties en aanwijzingen van de afgelopen dagen hebben resultaat opgeleverd.

Rechte stukken, hoeken en voorwerpen werden voorbeeldig genomen en verwezen.

Ixy werkte gedreven en geconcentreerd. Voorwerpen zonder worst werden uitstekend en snel verwezen. Er lag worst op het spoor (steeds wisselende plekken) en aan het eind stond nu de voerbak met de normale brokken.

We zijn op de goede weg.

IK had dat ook niet anders verwacht. Normaal speurt Ixy gewoon uitstekend.


Examentraining Pakwerk 2015/59 (OG Uelsen)

Binnen het raamwerk van het IPO.1-programma vandaag uitgebreid de oefeningen doorgenomen, wat uitstekende resultaten opleverde. De resterende trainingen in Uelsen zal ik op dat vlak nog blijven bijwonen tot aan de examendag.

Dat brengt het totale aantal resterende trainingen op 2 in Lingen en 2 in Uelsen.


Speuren 2015/37

Nu op een rommelige aardappelakker.

Ixy begint beter haar best te doen. De rechte stukkend, hoeken en voorwerpen werden op bevredigende wijze genomen. Toch zijn we er nog niet.

Vanaf nu iedere dag twee keer speuren en eten op en na het spoor.

Als ze 's ochtends een uitstekende oefening laat zien, hoeft ze 's avonds in principe niet.


Speuren 2015/36

Vandaag kreeg Ixy een nog veel slechtere maïsakker voorgeschoteld.

Ze deed nu wat meer best tijdens de oefening, nam de hoeken redelijk en was opnieuw slordig tijdens de verwijzing van de 3 voorwerpen, opnieuw twee overlopen.

Opnieuw correcties.

Vanmiddag gaan we opnieuw. Een maaltijd 's ochtends en een maaltijd 's avonds, geen maaltijd in de kennel zoals normaal.


Examentraining Pakwerk 2015/58 (OG Lingen-Bramsche)

Vandaag voor het eerst het pakwerk weer opgepakt in Lingen.

Het volledige IPO.1-pakwerk werd getraind en met succes. Ixy liet zich uitstekend zien. De losfases konden nu beter, maar daaraan gaan we niets meer doen.

Vandaag was de eerste van drie resterende trainingen voor het examen.

Ik was erg tevreden met Ixy.


Speuren 2015/35

Omdat er nu weer akkers ter beschikking beginnen te komen, zij het erg slechte..., vandaag met Ixy met speuren weer opgepakt. Dat is nodig want ze heeft nog een kleine achterstand.

Ik legde een IPO.1-spoor uit met drie voorwerpen. Worst op het spoor en de maaltijd aan het eind.

Er stond behoorlijke wind.

De akker was een erg slechte maïsakker met reusachtige stoppels en veel tractorsporen.

Maar het hoeft nu eenmaal niet eenvoudig te zijn tijdens trainingen.

Ixy was weinig geconcentreerd, verwees de voorwerpen half zittend en overliep er twee.

Dat had een aantal correcties ten gevolge.

Erg tevreden was ik vandaag niet.


Successen voor Quju en Qby

Vandaag bericht ontvangen van uitstekende resultaten voor Ellen Niggemann met *Quju vom Grubenländer Schupo en Monique Epskamp met *Qby vom Grubenländer Schupo.

Ellen herhaalde het FH.2-examen met Quju met 96 punten/uitmuntend.

Monique werd eerste bij de Oldenbroeker Bokaal in de IPO.2-afdeling met 80-86-90=255/G.

Beide geleiders van harte gefeliciteerd!!


Examentraining 2015/57 (OG Lingen-Bramsche)

In het kader van het overigens voorspoedig verlopende herstel van Ixy vandaag alleen gehoorzaamheidsoefeningen met Ixy getraind.

Het apporteren kwam er nu weer bij, behalve de oefening over de klimschutting.

Het verliep allemaal uitstekend, wel is er nog steeds onrust tijdens de af-met-afleiding.

Er wordt aan gewerkt.


Examentraining 2015/56 (OG Lingen-Bramsche)

Vandaag dezelfde training met Ixy als afgelopen zaterdag.

Kort appel, geen apporteren, geen pakwerk.

Omdat het uitstekend ging, gaan we aankomende zaterdag een stapje verder.


LG.6-FH-wedstrijd Ostbevern - succes voor Quju

Erfolg für Ellen Niggemann mit *Quju vom Grubenländer Schupo auf der Landesgruppen-FH-Prüfung von der Ladesgruppen 6/Westfalen.

Ellen erreichte mit Quju Platz 16 von 26 Teilnehmern mit 84 Punkten in FH.2.

Eine riesenleistung, worauf auch sehr stolz sind!

Gratuliere Ellen Niggemann mit diesen Erfolg.


Examentraining 2015/55 (OG Lingen-Bramsche)

Vanmiddag voor het eerst weer kort met Ixy getraind.

Allen appèl zonder apporteren, springen en pakwerk.

Ixy hield zich goed. De blessure liet zich gelukkig niet zien.


Blessure Ixy (5) Laatste nieuws 

Ixy loopt nu al veel beter. Ze zal echter langzaam weer moeten genezen en we moeten rustig met haar omgaan.

Ik heb daarom de beslissing genomen niet het risico van overbelasting te nemen en ons daarom afgemeld voor het examen in Uelsen. Teleurstellend, want we hebben er alles voor gedaan / over gehad.

We richten ons nu op het IPO.1-examen met Ixy op zondag 31 oktober in Lingen-Bramsche.

Aankomende zaterdag ga ik er weer naar toe. Ons resten maximaal 7 trainingsmogelijkheden tot dat examen maar gelukkig hebben we er al enkele keren getraind.

Zaterdag beginnen we met gehoorzaamheidsoefeningen zonder apporteren/springen.

Volgende week dinsdag beginnen we dan voor het eerst weer met een klein stukje pakwerk.

Over veertien dagen zou Ixy weer grotendeels inzetbaar moeten zijn.


Blessure Ixy (4)

Ixy begint al beter te lopen. Dat zal denk ik het probleem niet zijn voor aankomende zondag. Springen en pakwerk kunnen echter een te grote belasting vormen.

We wachten morgen af.


Blessure Ixy (3)

In verband met de blessure van Ixy aan haar linker achterpoot vervalt voor ons vandaag de training in Uelsen. Het gaat goed met Ixy; ze wordt kort en rustig uitgelaten en dat werkt goed. Als de pijnstilling is uitgewerkt, treedt het euvel echter nog op, zoals gisteren bleek.

Een volgende training vindt op zijn vroegst plaats op aankomende maandag.

Toch ga ik er nog vanuit, dat de prognose van de dierenarts over het herstel van Ixy wel eens wat te positief zou kunnen zijn. Ik heb baat bij een zeer voorspoedig maar vooral goed herstel en volgens mij kost dat meer tijd.

Mijn prognose over de mogelijkheid van een examen op aankomende zondag is daarom ietwat minder positief. We zullen zien.


Blessure Ixy (2)

Tijdens de wandeling vanmorgen was er van de blessure van Ixy niets meer te zien. Natuurlijk heeft de pijnbestrijding hierop een positieve invloed.

Ik wil daarom nog niet te vroeg juichen, maar zie de zaak positief in.


Blessure Ixy (1)

Tijdens het onderzoek van Ixy bij de dierenarts bleek, dat het volgens haar nog meeviel.

Ixy heeft wat medicijnen gekregen en zal naar verwachting over drie dagen geen problemen meer ondervinden.

Dat betekent, dat ik de training op zondag in Uelsen zal overslaan en maandagavond weer aan de pakwerktraining zal kunnen deelnemen.

Ik hoop, dat de dierenarts gelijk heeft.

Zo niet, dan zit er niets anders op dan uitwijken naar het examen in Lingen over drie weken.


Examentraining 2015/54 (OG Nordhorn)

Speciaal voor het pakwerk met Ixy voor het examen zijn we vanavond een keer uitgeweken naar de OG Nordhorn, waar onze pakwerker aanwezig was.

Het appèl verliep uitstekend. Wel toonde Ixy nog wat onrust bij de af-met-afleiding.

Het pakwerk verliep uitstekend. Er werd veel aandacht besteed aan lossen en bewaking.

Helaas raakte Ixy daarbij aan het eind geblesseerd aan de linkerachterpoot.

Ik ben nu bang, dat ik Ixy voor het examen in Uelsen zal moeten afmelden. Dat zou natuurlijk een behoorlijke teleurstelling zijn.

Ik zal hierover morgen met de dierenarts overleg plegen.


Speuren 2015/34

Vanmorgen een IPO.1-spoor voor Ixy uitgelegd op een weide. Twee hoeken, 3 voorwerpen.

Ondanks het gebrek aan ervaring van Ixy op weide werkte ze het spoor best wel goed uit. De hoeken en rechte stukken werden goed maar rustiger dan normaal uitgewerkt en de voorwerpen alle uitstekend verwezen.

Ik hoop deze week nog de beschikking te krijgen over akkers. We zullen zien.

Ixy's speurveld vandaag
Ixy's speurveld vandaag