Nieuws maart 2015

Speuren 2015/25

Vandaag de ultieme speurproef voor Ixy tijdens storm, windkracht 6.

De akker was nat maar goed, het regende behoorlijk en het waaide hard. Omstandigheden, die voor een hond uiterst moeilijk zijn. De kans op speuren met 'hoge neus', afsnijden van hoeken, te vroeg verwijzen van voorwerpen en het naast het spoor zoeken is dn erg groot.

Maar niets van dat alles.

De aanzet en het eerste spoorgedeelte lag loodrecht op de wind.

De aanzet werd prima gepakt, de neus bleef voortdurend laag en ze bleef kaarsrecht op het spoor. Het eerste voorwerp werd al prima verwezen.
De eerste hoek werd uitstekend en overtuigend genomen en - ondanks de straffe wind van links over het spoor - Ixy's neus bleef laag ze pakte het volledige rechte gedeelte zonder afwijkingen. Het voorwerp daar werd snel en overtuigend verwezen.

De tweede hoek werd overtuigend genomen, het rest van het spoor prima gepakt. Het laatste voorwerp werd snel en accuraat verwezen.

Ondanks de erg slechte omstandigheden zou Ixy, als het vandaag examen was geweest, zeker een uitmuntend hebben behaald.

Heel opmerkelijk.

Ik ben natuurlijk erg trots op de jongedame. Terwijl mij bijna de bril en pet van het hoofd woeien, deed zij onverstoorbaar haar werk.

Klasse!


Extra training 2015/22

Omdat de extra examentraining helaas weer uitviel heb ik zelf op het terrein in Uelsen in ieder geval nog een uitgebreide appeltraining gedaan met Ixy. Ondanks het feit, dat Ixy vooralsnog steeds weer alle oefeningen goed uitvoert, is er hier en daar altijd iets te verbeteren.

Een fraaie oefening is sinds kort het vooruitzenden. Tot voor kort moest Ixy toch duidelijk zien, dat er een bal aan het eind werd neergelegd of door mij of door een ander.

Sinds een kleine week is dat echter niet meer het geval. Ze gaat als een speer; hopelijk gaat dat een examen net zo.


Riske

Henk Atema is leuk bezig met zijn Riske.

Hier een paar foto's van het pakwerk van afgelopen zaterdag (DWO Hardenberg) en zondag (Uelsen).


Speuren 2015/24 en Clubtraining 2015/19 (Uelsen)

We speurden deze ochtend in clubverband. De instructeur was kennelijk 'uit zijn bed gevallen' en had al sporen gelegd voor de examenkandidaten, interessant voor Ixy, want zij had nog niet eerder een 'vreemd spoor'.

De gebruikte akker was niet eenvoudig en het spoor was moeilijk te zien.

Ixy spande zich enorm in om het spoor te vinden. Op het eerste stuk ging dat moeizaam maar wel goed. De voorwerpen werden uitstekend verwezen, de rechte stukken goed en geconcentreerd genomen. De eerste hoek had ze niet meteen te pakken, maar ze bleef doorgaan en vervolgde uiteindelijk zelfstandig het spoor.

Een fraaie oefening. Iedereen training leer je weer meer over je hond en haar gedrag op het spoor.


Het appel van Ixy was opnieuw uitstekend. Tijdens de vorige training was veel aandacht besteed aan af met afleiding, nu aan het vrij volgen. Ik heb haar deze keer fors aangepakt na een geagiteerde reactie tijdens het schieten. Ik verwachtte haar drie keer te moeten corrigeren, maar het bleek na een keer al voldoende te zijn.

Een prima oefening. Ik was er erg tevreden over.


Het pakwerk begon met een paar aanblaf- en bijoefeningen op de tafel, gevolgd door revieren naar het verstek, aanblaffen, vlucht, afstand stellen en zijtransport. De oefeningen verliepen goed, maar zijn nog in een beginstadium. De basis is nog fragiel.

Dit was de eerste training van de overgebleven 8 tot 11. We moeten alle zeilen dus bijzetten.


Speuren 2015/23

Vandaag Ixy blootgesteld aan een soort "generale speurrepetitie", waarbij Ixy een IPO.1-spoor kreeg met twee hoeken en drie voorwerpen en totaal geen worst op het spoor, wel bij één voorwerp en natuurlijk de voederplek na het speuren.

Ixy speurde zeer geconcentreerd en intensief, maar wel erg snel (handschoenen moeten weer aan, het is een Hennie-hond). De drie rechte stukken werden uitstekend en met diepe neus genomen. De hoeken eveneens zeer overtuigend. Het eerst en het laatste voorwerp werden overtuigend en snel verwezen, Ixy recht liggend op het spoor. Het tweede voorwerp werd eveneens goed verwezen, maar dat moest sneller: Ixy keek bij het voorwerp even naar rechts en ging vervolgens liggen.

Een geweldige speurtraining.

Tot het examen gaan we weer op de oude voet door, met hier en daar een stukje worst op het spoor en eveneens bij de voorwerpen.

De akker lekker in de zon
De akker lekker in de zon

Eigenaar Quinty zeer tevreden

Udo Petersen, nu 14 dagen de eigenaar van *Quinty vom Grubenländer Schupo, belt mij sindsdien regelmatig op met de laatste update over Quinty. Iets waarmee ik erg blij ben.

Hij is buitengewoon tevreden over Quinty. Hij heeft al met haar gespeurd en gisteravond uitgebreid pakwerk met haar gedaan.

Quinty toont zich volgens hem op alle fronten erg goed.

Hij heeft inmiddels geweldig contact met haar en is bezig haar op onderdelen om te bouwen naar zijn eigen maatstaven.

Dit soort geluiden hoor ik natuurlijk erg graag.

Ik hoop, dat deze positieve ontwikkeling zich doorzet, want dan verwacht ik op termijn meer van Quinty te horen in de zin van evenementen.

Ik ben erg benieuwd.


Clubtraining 2015/18 (Nordhorn)

Clubtraining vervallen, omdat de pakwerker niet tijdig terug kon komen van zijn werk.

Gaat goed zo, vlak voor een examen.


Wandeling bij de windmolens in Gölenkamp

Na het speuren even een leuke wandeling gemaakt met Ixy bij de windmolens van Gölenkamp. Het was blubberig en smerig op de wegen, maar we genoten er niet minder van.

FOTOGALERIJ

Klik op te vergroten of voor diavoorstelling


Speuren 2015/22

Speurveld
Speurveld

Zonnig, veel wind, redelijke oude akker. Spoor kruiste 1x mijn eigen spoor van gisteren.

IPO.1-spoor, twee hoeken, lange rechte stukken en 3 voorwerpen, start tegen de windrichting in. Spoor met hier en daar een stukje worst, plus restmaaltijd aan het eind.


Ixy werkte het spoor uitstekend uit. Alle rechte stukken werden overtuigend uitgewerkt, de hoeken overtuigend verwezen en de voorwerpen overtuigend en zeer goed verwezen.

Een geweldige prestatie van mijn hondje.


De volgende keer een proefexamen. Dat betekent groot spoor, wel 3 in plats van 2 voorwerpen, twee hoeken en geen worst op het spoor maar alleen na het laatste voorwerp.

Ixy's beloning uit mijn hand tijdens het verwijzen blijft.

Ixy bij het verwijzen van het eerste voorwerp. Wilsum op de achtergrond.
Ixy bij het verwijzen van het eerste voorwerp. Wilsum op de achtergrond.

Clubtraining 2015/17 (Uelsen)

Gedegen clubtraining met Ixy, die het volledige IPO.1-programma afwerkte. In verband met "ondeugend gedrag" tijdens de af-met-afleiding daar even een flinke correctie uitgevoerd, omdat Ixy de plaats wilde verlaten. Verder was ik zeer tevreden.

 

Tijdens het pakwerk werden twee verstekken gerevierd, gevolgd door aanblaffen, ophalen door de baas, volgoefening naar de "vluchtplek". Alles redelijk OK maar toch nog in een beginfase.

De vlucht werd twee keer getraind, gevolgd door de oefening afstand-stellen en beëindigd met een oefening zijtransport. Al met al gezien de stand van de africhting van Ixy op dit moment goede oefeningen, maar nog wel steeds aangelijnd. Ik vind de basis zelf nog wat smalletjes. Kortom: er moet nog het één en ander gebeuren en er blijven op dit moment - als er niets uitvalt en het weekend voor het examen niet meegeteld (FCI-LGA) - slechts negen clubtrainingen en maximaal 3 extra trainingen over, maximaal 12 trainingen dus. Volgens de instructeur geen punt om Ixy binnen die tijd geheel op het gewenste niveau voor het examen van 19 april  te krijgen, maar volgens mij kan het erom gaan spannen.

We zullen zien.

Morgen de volgende training in Nordhorn.


Speuren 2015/21

De weg waaraan de speurakker lag.
De weg waaraan de speurakker lag.

Omdat de landbouwer mijn meest gebruikte akker aan het bewerken was, ben ik vandaag uitgeweken naar een groot aantal akkers aan de andere kant van Wilsum. Hiervoor heb ik ook toestemming. Het bleek, dat geen van die akkers al was bewerkt voor het nieuwe jaar, ruimte genoeg dus. Wel moet er voor het examen nog een verse akker gevonden worden om te kunnen oefenen. Vorig jaar ging mij dat met Quinty toch aanvankelijk mis.


Het was koud en nevelig en er stond een lichte bries. De betreffende akker was, afgezien van wildsporen, maagdelijk. De grond was los.


Ixy werkte het IPO.1-spoor met twee hoeken en drie voorwerpen uitstekend uit. Dit was de beste speurprestatie van de afgelopen weken. Gevolg van de maagdelijkheid van de akker in relatie tot de akkers waarop ik tot dan had gespeurd, die kris-kras vol waren met - veelal - eigen sporen van de dagen en weken daarvoor en wildsporen.


De rechte stukken werden overtuigend genomen, de hoeken eveneens en de voorwerpen werden uitmuntend verwezen. Ixy werkte het gehele spoor uit aan de 10-meterlijn, bevestigd aan het speurtuig.


Ik was er erg tevreden mee.

Ixy na een uitmuntende oefening bij het laatste voorwerp.
Ixy na een uitmuntende oefening bij het laatste voorwerp.

Extra training 2015/21

Tijdens de extra appèltraining op het veld in Uelsen liet Igor samen met baasje André van der Veen een prima stukje appèl zien. De volgoefeningen waren uitstekend, Igor concentreert zich steeds beter. Igor maakt stappen vooruit. Buiten het volgen werd de zitoefening getraind en eveneens de afoefening met voorkomen. Beide oefeningen waren prima. Als nieuwtje brachten we het vooruitsturen in. De bal werd aan het eind gelegd en Igor mocht van korte afstand "vooruit". Dat lukte de eerste keer uitstekend en de tweede keer eveneens, waarbij de vooruitzendafstand al langer was.

Een prima training vandaag met als belangrijk voordeel, dat Igor het prachtig begint te vinden.

Zie de foto's hieronder.


Met Ixy het volledige IPO.1-programma gedraaid. De uitvoering was uitstekend. Het apporteren eerst onaangelijnd gedaan, maar ze kwam bij het vlakapport met een boog terug, dus hebben we de oefening nog eens aangelijnd herhaald en daarna was dat beter. Het apporteren over haag en schutting ging uitstekend, ook hier aangelijnd aan de lange lijn.

Tijdens de afoefening met afleiding toonde Ixy zich onrustig; daar moeten we nog wat energie in steken.

Al met al was ik erg tevreden over mijn hondje.


Bij thuiskomst hoorde ik, dat er vanavond om 17.30 uur nog een extra clubtraining zal worden gehouden in Uelsen voor de examenkandidaten. Daar gaan we dus ook naar toe. Deze trainingen zijn over het algemeen veel intensiever dan de normale clubtrainingen. Een belangrijke aanwinst dus, zo vlak voor het examen.

André brengt Igor even "onder commando" bij het betreden van het veld.
André brengt Igor even "onder commando" bij het betreden van het veld.
Halt houden. Igor kijkt toch even naar die gekke vent met de camera
Halt houden. Igor kijkt toch even naar die gekke vent met de camera
Prima volgen tijdens looppas
Prima volgen tijdens looppas
Concentratie tijdens de zitoefening
Concentratie tijdens de zitoefening
Afoefening voor het voorroepen
Afoefening voor het voorroepen
Op naar het balletje na het commando "hier".
Op naar het balletje na het commando "hier".

Speuren 2015/20

Vandaag gespeurd met Ixy, André met Igor. Slechte oude akker. Zonnig met enige wind.


Igor kreeg voor het eerst een L-figuur om uit te werken. Gezien het beginnend niveau van Igor liet hij al een behoorlijke aanleg zien. Natuurlijk is hij nog snel afgeleid, maar dat is normaal. Hij toont nu al een goede drang en vindt de oefening ook nog eens leuk.


Ixy kreeg een IPO.1-spoor met twee hoeken en drie voorwerpen. De drie "poten" van het spoor waren extra lang. Ik liet haar nog hetzelfde speurtuig als gisteren om.

Ixy toonde weer de concentratie als normaal; beter dan tijdens de training van gisteren dus. Rechte stukken en voorwerpen werden uitstekend genomen respectievelijk verwezen. De eerste hoek overliep ze, keerde echter na een commando terug op het spoor en moest de hoek overdoen, na een extra aanzet. Daarna prima beide hoeken genomen. Zo kun je weer zien hoe belangrijk de trainingen zijn. Ze heeft tijdens de trainingen in dit jaar nog nooit een hoek overlopen, nu dus wel.


Al met al voor beide honden een prima trainingsochtend.


Qby geslaagd voor IPO.2 (2e)

Zojuist van Monique Epskamp vernomen, dat zij vandaag met haar *Qby vom Grubenländer Schupo (*Ickx von Haus Klönne x *Orsa vom Grubenländer Schupo) voor de tweede keer is geslaagd voor het IPO.2-certificaat en wel met de punten 80-82-90=252/G.

Monique, van harte gefeliciteerd!


Clubtraining 2015/16 (Uelsen)

Omdat er geen pakwerker was, heb ik me vandaag met Ixy geconcentreerd op het IPO.1-appèl.

Ik kan er kort over zijn.

Ik liet zich op alle onderdelen uitstekend zien. Ze voerde alle oefeningen uit op een manier zoals ik het graag zie.

Zeer motiverend.


Speuren 2015/19

Erg koud, 2 graden C, wind, slechte akker.

Ixy werkte het spoor uit maar daarmee was het vandaag ook wel gezegd. Alles aan de volledige lange lijn. Ze had een off-day op dit vlak. Ze liep het spoor uit en verwees de drie verstekken goed. Verder was ze weinig geconcentreerd.

Veranderingen toegepast:

anders schoeisel geprobeerd,

pakwerktuig,

vooraf gespeeld met Ixy, dit als rest, normaal adviseer ik iedereen ook dat niet te doen.


Maatregelen voor morgen:

1. meer worst op het spoor op bepaalde plaatsen

2. Böttchertuig

3. normale rubber laarzen

4. geen spel vooraf

5. spoor nog moeilijker maken.


We zullen zien. Goed komt het in ieder geval.


Wandeling met Ixy

Ondanks dat ik Quinty nog steeds erg mis, kom ik er inmiddels steeds meer achter hoe goed met voor mijn gestel is om me uitsluitend met één hond bezig te houden. Verder is het natuurlijk ook voor de hond geweldig goed om alle aandacht te krijgen. Ixy vaart er wel bij.

Bij het dagelijkse rondje om de molen in Wilsum zoekt Ixy steevast - sinds de picknickbank er na de winter weer staat - hetzelfde plekje op. Ze hoopt dat ik er een kwartiertje bij ga zitten.

En dat doen we natuurlijk.

Ixy staat al te wachten
Ixy staat al te wachten
Verheugd en verlandend naar gezelligheid
Verheugd en verlandend naar gezelligheid

Clubtraining 2015/15 (Nordhorn)

Tijdens de training in Nordhorn heb ik het appèl deze keer overgeslagen. Ik wil Ixy niet overtrainen; ze heeft deze week al prima haar best gedaan.

Het pakwerk verliep echter erg leuk. Een paar verstekken revieren, beloning met de werpmouw, revieren met inlopen, vluchtverijdeling en enkele steloefeningen tijdens appèl.

Ixy gaat er helemaal voor, wat zeer motiverend is.

Trainingsavond in Nordhorn
Trainingsavond in Nordhorn

Speuren 2015/18

Ixy kreeg een IPO.1-spoor op een oude akker. Twee hoeken, drie voorwerpen.

Ixy werkte het spoor goed uit op alle onderdelen. Op het eerste rechte stuk verliet ze even kort het spoor om zich te oriënteren. Na een commando speurde ze verder.


Clubtraining 2015/14 (Uelsen)

Ook vanavond weer een prima clubtraining.

Als examenkandidaat het volledige IPO.1-programma gedraaid met Ixy. De oefeningen werden alle op een goede manier uitgevoerd. Hier en daar werd een oefening herhaald. Het apporteren opnieuw zonder lange lijn. Beste verbetering zat in de vooruitzendoefening; Ixy doet dit nu erg goed.

Tijdens het pakwerk enkele keren gerevierd met aanblaffen. Ixy is nu erg op de pakwerker gefixeerd, wat nu even nadelig werkt op het revieren van het eerste verstek. Het aanblaffen gaat redelijk, moet echter nog beter en de hond moet wat minder zwemmen in het verstek.

Het uit het verstek roepen van de pakwerker ging prima. Het afleggen voor de vlucht en het appel er naar toe werden goed uitgevoerd. De vlucht en het inbijten gingen nu al beter.

Daarna werd een aantal "vluchten" getraind gevolgd door een drietal "los"-commando's

Het lossen van Ixy was voorbeeldig, vanuit een volle beet rustig naar het lossen. Geen nabijten, geen onrustig gedrag bij de pakwerker, geen gerommel, geen pianospel. Nogmaals: voorbeeldig. Ik hoop van harte, dat we dit zo kunnen houden.

Al met al heeft Ixy in drie trainingen op twee oefenavonden enorme stappen vooruit gemaakt.

Zeer motiverend.


Speuren 2015/17

Fraai voorjaarsweer, vrijwel windstil, oude akker.

Ixy werkte aan de volle lange lijn een IPO.1-spoor uit met twee hoeken en drie voorwerpen.

Alhoewel er nog meer rust in haar speuren mag komen, loopt Ixy het spoor iedere keer volledig uit, pakt de hoeken overtuigend en verwijst de voorwerpen. Die kan qua manier van liggen (rechter op het spoor) beter, maar we zijn er zeer tevreden over, daar Ixy geen neiging heeft - momenteel - om de voorwerpen te overlopen.

Goede oefening.


Clubtraining 2015/13 (Uelsen)

Extra training voor examenkandidaten 19 april

Vanavond werd er een extra training voor examenkandidaten voor het examen van 19 april a.s. ingelast. Het werd een prima training, waarbij het appèl aandacht kreeg en ook het pakwerk, dat voor de honden, ook Ixy, twee keer kon worden uitgevoerd. Zo maak je ineens een aantal stappen vooruit.


Het appèl verliep uitstekend. Alle oefeningen werden door Ixy in één keer goed uitgevoerd. Het apporteren werd voor het eerst zonder lange lijn getraind. Ook dat ging prima.

Het vooruitzenden zit nu goed tussen de oren van Ixy.

Een prima appèltraining.


Aangezien Ixy tot vandaag alleen nog maar het reviergedeelte van het IPO.1-programma had getraind, werden nu stappen vooruit gemaakt. Eerst werd het inlopen van de geleider, ik dus, getraind na het revieren, vervolgens het appèl van het uit het verstekken roepen van de pakwerker en het appèl naar de ligplek voor de vlucht. Vervolgens de rust tijdens het blijven liggen voor de vlucht. Vervolgens het uit het verstek halen van de hond. Ixy had dit snel tussen de oren. Dit verbaasde vriend en vijand. Ik vond het zelf ook verrassend, alhoewel ik wel weet, dat Ixy zich uitstekend laat leiden.

Vervolgens werden die oefeningen en de vlucht zelf met inbijten door de hond enkele malen getraind. De hond moet er tenslotte eerst aan wennen voordat de overtuiging echt komt. Het ging echter uitstekend.

Dit hele totaal van herhaalde pakwerkoefeningen werd aan het eind van de avond nog eens getraind. Erg fraai en goed: twee volledige trainingen op één avond.


Woensdag is er weer een reguliere training op de club. Ik kijk er nu a naar uit.Extra training 2015/20

Appèl op het clubterrein in Uelsen met Henk en Riske en André met Igor.

Beide honden lieten zich, hoewel op verschillende niveaus, uitstekend zien.

 

Met Ixy deed ik vandaag het volledige IPO.1-appèl plus sta-oefening (IPO.2).

Er werd geschoten tijdens de volgoefening en het afliggen met afleiding. Ondanks dat Ixy sinds de laatste oud- en nieuwviering soms agressief op knallen kon reageren, is dat tijdens de trainingen inmiddels niet meer het geval en kan ik met genoegen vaststellen, dat ook die bijkomende maar o zo belangrijke oefening vaste voet in het geheel begint te krijgen.

Het vrij volgen (waarbij ik nog steeds een klein kort lijntje gebruik voor het geval er iets scheef gaat) verliep uitstekend. Het volgen door de groep wordt ook steeds beter; dit trainde ik twee keer. Daarna volgde een prima uitgevoerde zitoefening. De eerste af-oefening met voorroepen liep even mis. Ixy bleef zitten. Ik besefte, dat ik, in tegenstelling tot normaal, de bal nog onder de oksel had. ik borg deze weg, waarna de oefeningen inclusief het voorroepen prima verliep.

Daarna volgde de sta-oefening, nog steeds met hulp. Dat ging ook goed.

Het vlakapport werd twee keer getraind. Dat ging goed.

Het apporteren over de haag mislukte de eerste keer. Voor het eerst sinds het goed gaat, kwam Ixy terug langs de haag. Ook weer een fout mijnerzijds: het blok te ver en mogelijk scheef achter de haag gegooid.

Hier de tweede keer op gelet en nu verliep die oefening ook weer uitstekend.

Het apporteren over de klimschutting verliep zoals gewoonlijk uitstekend.

Afgesloten werd met de vooruitzendoefening, die uitstekend werd uitgevoerd. Ixy vond de bal niet meteen maar ging ondanks dat op het eerste commando af.

De afoefening met afleiding werd uitstekend uitgevoerd. Ook hier had het schot geen invloed.

 

Het was een gezellige en  goede training. Het is verbazingwekkend hoeveel meer je in een kort tijd kunt doen, waarvoor je op de clubtraining meer uren nodig hebt.


Speuren 2015/16

Speurtraining met Ixy. Ook speurden Henk Atema met Riske en André van der Veen met Ixy's broer Igor vom Haus Ehrlich.

 

Igor liet een prima uitwerking zien van een klein beginnersspoor, zijn tweede speuroefening.. Igor liet nu al merken te weten, wat de bedoeling is. Een goede stap vooruit voor zowel hond als geleider.

 

Henk maakte met Riske weer een flinke stap vooruit. De volgende keer kan Henk de lijn laten vieren tot ca 5 meter. Dan gaan we kijken hoe dat gaat. Een prima oefening.

 

Ixy kreeg opnieuw een IPO.1-spoor met drie hoeken en drie voorwerpen op dezelfde vervuilde akker als gisteren. Ze ging - met een ander speurtuig - voortvarend van start, moest zich echter regelmatig oriënteren maar vond het spoor steeds weer zelfstandig terug. Toen ze op een moment een - naar even later bleek - oud spoor inliep, beging ik de fout om 'braaf' tegen haar te zeggen. Verrassend was toen, dat Ixy ondanks dat merkte, dat het het goede spoor niet was en zelfstandig terugkeerde naar het verse spoor. Geweldig!

Verder werd het spoor gedreven en met diepe neus goed afgewerkt op de rechte stukken en de hoeken. De voorwerpen werden uitstekend verwezen.

Een prima speuroefening.

Ixy verheugd na een prima speuroefening
Ixy verheugd na een prima speuroefening

Clubtraining 2015/12 (Uelsen)

Omdat er wederom geen pakwerker aanwezig was vandaag met Ixy uitsluitend een paar appèloefeningen gedaan volgens het IPO-programma, beginnend bij de zit- en af- benevens staoefening. Deze verliepen naar wens. Alle apporteeroefeningen gingen uitstekend en ook het vooruitzenden en de afoefening met afleiding werden prima uitgevoerd.

Al met al een prima trainingsochtend.


Speuren 2015/15

Voor de clubtraining nog even gespeurd met Ixy, Henk Atema met Riske.


Henk oefende met Riske op een wei. De hond deed het al erg goed en dat op de leeftijd van 1 3/4 jaar.


Ixy kreeg de van wild- en andere sporen "vervuilde" akker; er werd dus iets van haar gevraagd.

Ze ging erg druk van start (een aandachtspunt waaraan gewerkt wordt). Verder deed ze het prima op een IPO.1-spoor met drie hoeken en drie voorwerpen. De rechte stukken werden goed genomen, alhoewel Ixy zich regelmatig moest oriënteren, ook op oudere sporen. De voorwerpen werden prima verwezen.

Een uitstekende oefening.

Riske vom Grubenländer Schupo voor het eerst aan de halflange lijn
Riske vom Grubenländer Schupo voor het eerst aan de halflange lijn

Evenementen 2015

De actuele evenementenplanning van zowel de SV Duitsland als VDH Nederland staat nu online. Klik op de links hiervoor.


Ochtendwandeling Ixy

Voor het eerst in jaren slechts één hond meegenomen voor de wandeling. Ondanks het gemis van Quinty bleek nu al wel, dat het zo veel beter gaat. Ik kan immers meer aandacht aan die ene hond besteden en tegelijkertijd de wandelingen verlengen.

Ixy beviel dat natuurlijk uitstekend. Ze gedroeg zich zoals altijd leuk en ondeugend en dat haalt toch de enigszins negatieve gedachten uit je hoofd. Die gedachten werden overigens weggenomen door het gesprek dat ik vanmorgen had met de nieuwe eigenaar van Quinty. De berichten uit Silberstedt waren meer dan positief. Zoals hij het verwoordde: "Het is net of ik Quinty altijd al heb gehad, zo gedraagt zij zich ook!"

Binnenkort volgen er meer samen met Linda, mijn hoffotografe.
Ixy vom Haus Ehrlich - Poging tot nieuwe standfoto.
Zodra Ixy de klik van de camera hoort, voelt ze zich onmiddellijk vrij.
Zodra Ixy de klik van de camera hoort, voelt ze zich onmiddellijk vrij.

Quinty naar nieuwe eigenaar

Vervelende maar belangrijke beslissing.

Zoals de meesten van jullie weten, heeft mijn gezondheid op 27 januari j.l. een extra deuk gekregen, waardoor ik gedwongen werd na te denken over het aantal honden, dat ik nog onder mijn hoede had, te weten Quinty en Ixy, en wat ik nog aan zou kunnen. Langzaamaan werd het mij duidelijk, dat het voor de hand lag, dat ik in de nabije toekomst beter af zou zijn door van één van mijn beide honden afscheid te nemen, voor mij een zeer, zeer zware, maar waarschijnlijk onvermijdelijke beslissing.

Dit heeft met de kwaliteit van de honden niets te maken maar wel met mijn lichamelijke mogelijkheden om meer dan één hond de baas te kunnen. Het gaat dan niet alleen om de momenten van africhting; het belangrijkste zijn de momenten, dat de honden bij huis zijn en hun broodnodige zorg dienen te genieten. Het gaat dan om uitlaten, wandelen, aandacht geven.

Ook de africhting van twee honden wordt in dit stadium gewoon te veel.

Toen de onvermijdelijke beslissing voor mij duidelijk werd en ik daarover met medesporters en  –fokkers praatte, kwamen er meteen geïnteresseerden tevoorschijn voor één van de honden. Omdat er één gegadigde bij was, die ik beschouw als een uitgelezen kans om de hond een uitstekend tehuis te geven, waarbij ze als huishond maar ook voor de africhting en mogelijk de fokkerij zal worden ingezet, was de keuze vrij snel duidelijk. Hier was plotseling een geweldig tehuis voor een geweldige hond.

Met verdriet in mijn hart maar met een zeer positief gevoel over haar toekomst bij haar nieuwe eigenaren, heb ik vandaag afscheid genomen van één van mijn oogappeltjes, namelijk Quinty. Quinty is inmiddels met haar nieuwe eigenaar meegegaan naar Silberstedt in Sleeswijk-Holstein (onder Denemarken).

Betekent dit tevens het einde van onze fokkerij?

Daar ga ik vooralsnog niet vanuit. De huidige nieuwe exportregels naar bijvoorbeeld Nederland zullen worden aangepast ten voordele van betrouwbare fokkers. Hoe lang dat duurt, weten we natuurlijk niet. Zekerheid is er op dit moment niet.

Ik kan me voorstellen, dat er enkelen onder u zijn, die zich afvragen waarom de keus juist op de voortreffelijke hond en fokteef Quinty is gevallen, zo’n uitstekende en op fokgeschiktheid gekeurde hond uit eigen lijnen, die ons onlangs nog een fraai nest gaf. Het antwoord is duidelijk. Er was voornamelijk interesse voor Quinty. Quinty heeft een leeftijd, waarop ze nog aantrekkelijk is voor een eigenaar of geleider. Men kan er alle kanten nog mee op. Is de hond een jaar ouder dan ligt dat al anders.

De gemaakte beslissing impliceert, dat Ixy vom Haus Ehrlich blijft.

Deze beslissing heeft geen invloed op gemaakte afspraken over garantie. Dat moge duidelijk zijn.

Mochten er vragen zijn, dan weet u mij te bereiken.

 

Met vriendelijke groet,

Hennie Rouw


Speuren 2015/14

Vandaag Ixy's ultieme eerste proefexamen in het speuren.


Fraai lenteweer, windstil, zonnig. Alleen een worststeuntje na de hoeken en bij het voorwerp (dat laatste uit de hand). Een groot IPO.1-spoor met twee hoeken en drie voorwerpen (één meer dan tijdens een examen). Veel verse wildsporen op de akker.


Ixy werkte het spoor goed uit. Twee keer een oriëntatie, waarbij ze kort naar links het spoor verliet. Het eerste rechte stuk was goed, maar kon nog wat beter. De overigens stukken waren goed. De hoeken werden goed genomen en de voorwerpen goed verwezen, kan echter nog iets sneller.


We weten nu waar we staan. Ixy zou zijn geslaagd als dit een examen was geweest.

Verder werken aan hert sneller verwijzen van de voorwerpen en de stabiliteit op het eerste gedeelte van het spoor.


Ruim een maand voor het examen was ik erg blij met Ixy's ontwikkeling.

Ixy vom Haus Ehrlich. Blij spel na uitstekende oefening.
Ixy vom Haus Ehrlich. Blij spel na uitstekende oefening.

Nieuwsbrief uitgeschakeld

De provider van de Website heeft per 1 april a.s. de optie "Nieuwsbrief" laten vervallen. Volgens de provider een verouderd systeem. Van inspraak met de houders van websites was geen sprake. Dat doet deze provider wel eens vaker.

Jammer.

Ik ben bezig de aanmelders voor de Grubenländer-Schupo-Nieuwsbrief te importeren in een mailbestand, waardoor ik iedereen nog kan bereiken.

Overigens zijn alle nieuwtjes over en binnen de kennel en de honden altijd via de kop "Nieuws" op de website te volgen.


Extra training 2015/19

Tijdens de wandeling spelenderwijs een aantal appeloefeningen gedaan met Ixy.

Ixy vond dat prachtig en ging er helemaal voor. Alle oefeningen werden daardoor goed en snel uitgevoerd.


Extra training 2015/18

Deze morgen een extra appèltraining op het clubterrein in Uelsen samen met André van der Veen en zijn Igor vom Haus Ehrlich (*Nick vom Grubenländer Schupo x *Orkana vom Grubenländer Schupo), volle broer van Ixy.


Igor staat steeds meer in de hand van zijn geleider/eigenaar. Een paar goede appeloefeningen afgesloten met af-met-voorroepen. Dat verliep uitstekend. Daarna speeloefeningen met twee ballen.

Deze oefeningen met spel werden nog eens herhaald, nadat Ixy haar programma gedraaid had. Een aantal prima en positieve ontwikkelingen met Igor.


Met Ixy draaide ik het volledige IPO.1-programma plus de sta-oefening waarmee we vooruitlopen op het IPO.2-programma. Het programma werd uitstekend afgewerkt. We kunnen ons nu bezig houden met verfijning van de oefening en het hier en daar bijschaven.

We konden ook nu nog eens extra aandacht besteden aan de schotproeven. Ook dat verliep prima.


Het was weer een prima trainingsochtend.


Clubtraining 2015/11 (Uelsen)

Met Ixy het volledige IPO.1-appèlprogramma geoefend.

Dit ging uitstekend. Alle oefeningen lukten meteen. Hier en daar werd een oefening of een gedeelte daarvan herhaald. Dit gold onder andere voor de vooruitzendoefening, die steeds beter lukt.

Omdat het weer een "clubtreuzeldag" was op de club en hert erop leek, dat eventueel pakwerk niet al te vroeg op de middag plaats zou vinden, besloot ik daar maar niet op te wachten.

Donderdag wordt de volgende clubtraining (in Nordhorn).


Speuren 2015/13

Tijdens fraaie weersomstandigheden werkte Ixy op een oude, rommelige akker een groot IPO.1-spoor uit met drie voorwerpen en twee hoeken.

Alles ging naar wens. Rechte stukken en hoeken werden goed genomen, de voorwerpen prima verwezen. Alles vond plaats, voor het eerst, aan een volledige lange lijn.


UV-examen DWO Hardenberg

Zojuist vernomen van Kim Oosterhuis, dat tijdens het UV/AD-examen bij VDH Kringgroep D.W.O. Hardenberg alle deelnemers zijn geslaagd, waaronder:
Dick Nijhuis met Quai vom Grubenländer Schupo,
Cor Oosterhuis met Raico vom Grubenländer Schupo en
Henk Atema met Riske vom Grubenländer Schupo.
Allen van harte gefeliciteerd!...
Foto met dank aan Kim (vader Cor met Raico op de voorgrond, derde in de rij: Henk Atema met Riske).

Alle resultaten (Bron: VDH Nederland)

OV
Kr. Gr. D.W.O. Hardenberg
UV examen 7 Maart AK A.J. Boonemmer
Geslaagden  UV ;C. Oosterhuis met RAICO VOM GRUBENLÄNDER SCHUPO ; A.C.
Telman-Talen met OPAL V.D. TEMPELHOEVE ; E.J. Frakking met GUCCI VOM PENDLER ; D.
Nijhuis met QUAI VOM GRUBENLÄNDER SCHUPO ; G.J. Kwant met PERRY-NANJO VOM
SUENTELSTEIN ; H.T. Atema met RISKE VOM GRUBENLÄNDER SCHUPO ; M. Finke met
FENIA VOM HEILIGENTAL ; D. ter Neuzen Iglesias met WHOOPI V. BELLOSCA ; A.D. Groen
met MELYANNA'S BIKA ; I.M. van Wijde-Klijnstra met NERO V. TWICKELLAND ;Nieuwe foto's van Ricky

Nieuwe foto's van Ricky vom Grubenländer Schupo van medio februari. Met dank aan Louise Geertjes.


0 Berichten

Clubtraining 2015/10 (Nordhorn)

Tijdens deze clubtrainingsavond prettig met Ixy getraind.

Tijdens het appèl een verkort programma: de zit- en afoefening, de staoefening, het afliggen met afleiding en de drie apporteeroefeningen werden getraind. Alle oefeningen werden goed tot eer goed uitgevoerd.

Tijdens het pakwerk een drietal keren twee verstekken gerevierd gevolgd door aanblaffen.

Daarna een aantal appèloefeningen, gevolgd door een plotselinge aanval op de pakwerker na het commando "pak". Dit verliep uitstekend. Ixy was gemotiveerd, de bijtfases waren prima.

Al met al weer een prima en veelbelovende training.


Speuren 2015/12

Fraai voorjaarsweer, geen wind, zeer drassige akker. IPO.3-spoor.

Voor Ixy het normale speurtuig terzijde gelegd en in plaats daarvan begonnen met het Böttcher-speurtuig. Het oude speurtuig gaf Ixy te veel de gelegenheid om schreef te lopen. Ik hoop en denk, dat dat met het Böttcher-tuig beter zal gaan.

Natuurlijk betekende dat ook, dat Ixy deze training even aan het nieuwe tuig zou moeten wennen.

In het algemeen viel dat wel mee. Omdat de lijn nu tussen de achterpoten door loopt, sprong ze eerst wat met de achterbenen tot aan de aanzet. Daarna ging ze van start.

Het speuren was uitstekend, de concentratie bij eerste en tweede voorwerp niet helemaal in orde, vermoedelijk door de onwennigheid met betrekking tot het nieuwe tuig. Rechte stukken en vier hoeken werden overtuigend genomen. Het laatste voorwerp werd uitstekend verwezen.

Weer een goede oefening. Dankzij het nieuwe tuig liep Ixy nu al beduidend rechter.

Vanavond clubtraining in Nordhorn.


Clubtraining 2015/09 (Uelsen)

Vanavond weer een fijne clubtraining in een prettige sfeer mogen bijwonen in Uelsen.


Appèl.

Ixy voerde het volledige IPO.1-appèl plus sta-oefening uit en deed dat alleszins naar wens. Ook tijdens de afleiding van een clubtraining met meerdere honden liet Ixy de drie apporteeroefeningen uitstekend zien: wel aan de lange lijn maar zonder hulp, wel een lichte aanmoediging tijdens het vlakapport. Het vooruitzenden werd eveneens prima uitgevoerd.


Pakwerk.

Vandaag geen opbouwwerk op de tafel.

We begonnen meteen met het revieren van twee verstekken. Ixy moest deze oefening uitvoeren terwijl de pakwerker bij het "tweede" verstek bezig was met opzwepen, wat natuurlijk voor de hond een enorm conflict veroorzaakte: ga ik om dat eerste verstek of ga ik rechtstreeks naar de pakwerker? Dat laatste was natuurlijk uitgesloten, wat de verantwoordelijkheid van de geleider is. Aangezien we dit al eerder met Ixy geoefend hadden, was dat geen probleem en liet Ixy zich voorbeeldig leiden.

Ixy ging daarna met enorme snelheid richting het tweede verstek, waarbij ze de pakwerker achter het verstek zag verdwijnen.

Ze begon onmiddellijk met aanblaffen, waarna de werpmouw als beloning werd weggegooid.

Een voorbeeldig uitgevoerde oefening, die nog een tweetal keren werd herhaald.

Het geheel werd afgesloten met een vlucht waarbij Ixy de pakwerker kon aanvallen.

Hier was de beet vol en vast.

Een zeer, zeer overtuigende oefening.

Het langdurige opbouwtraject op de tafel wierp vanavond de verwachte vruchten af.

Ik ben er buitengewoon enthousiast over. We zitten geheel op het goede spoor. De eerste stappen van het "echte werk" zijn begonnen. Dit gaat binnen twee maanden lukken.


Extra training 2015/17

Op het clubterrein kort maar doeltreffend geoefend op:

- volgen met schotproef

- vlakapport aangelijnd zonder hulp

- apport over de haag aangelijnd zonder hulp

- apport over de klimschutting zonder hulp

- vooruitzenden.

Alle oefeningen werden door Ixy uitstekend uitgevoerd.

We waren gauw klaar.


Speuren 2015/11

Slechte akker, koude weersomstandigheden, straffe wind.

Ixy werkte een IPO.1-spoor met twee hoeken en 3 voorwerpen prima uit. De wind had soms wel invloed, maar dat mocht geen naam hebben. Ixy liep het spoor uit.

Weer een prima oefening.


Extra training 2015/16

Tijdens een extra training op het clubterrein in Uelsen heb ik met Ixy het apporteren en het vooruitzenden geoefend, een korte, nuttige training zoal bleek.


De apporteeroefeningen werden aan de lange lijn uitgevoerd. Dit zal voor of tussen examens altijd zo blijven. Zo blijft de hond alert.


Het vlakapport verliep uitstekend. De lange lijn hoefde niet te worden gehanteerd.

Het apporteren over de haag verliep eveneens uitstekend. Voor het eerst ging Ixy zelfstandig heen en terug over de haag. Heen ging altijd al maar terug gebeurde tot vandaag met lijnhulp.

Een prima ontwikkeling dus.

Het apporteren over de klimschutting ging zoals gewoonlijk uitstekend.


Tot slot oefenden we het vooruitzenden tot drie keer toe.

Dit ging prima. De eerste keer werd Ixy gestuurd op een moment, dat ze niet had gezien, dat ik de bal aan het eind had neergelegd. Ondanks dat ging ze, een teken, dat de oefening nu goed tussen haar oren zit.


We gaan nu, voor wat het appèl voor het IPO.1-examen betreft, alle oefeningen verder aanscherpen en de puntjes op de i zetten. Het doel is echter al bereikt.


"Vakantie met hond"-pagina bijgewerkt

Na enige tijd heb ik vandaag de "Vakantie met hond"-pagina weer bijgewerkt.

Kijk hier.


Clubtraining 2015/08 (Uelsen)

Verdienstelijke appèltraining met Ixy voor het IPO.1-examen.

Het vooruitzenden ging prima maar moet nog verder worden uitgewerkt. Verder verliepen de oefeningen volgens wens.

Een prima oefening.

Het pakwerk startte voor mij te laat.

Dat gaan we dus aakomende woensdag weer doen.


Speuren 2015/10

Een niet te groot IPO.1-spoor op zeer drassige akker bij matige wind. 3 voorwerpen, 2 hoeken.

Ixy ging zeer gedreven naar de aanvang. Vervolgens werd het spoor voortvarend uitgewerkt. De drie voorwerpen werden zelfstandig en snel verwezen, de rechte stukken en hoeken overtuigend genomen.

Een prima oefening. Ixy moet langzaamaan wat rustiger gaan worden.