Nieuws februari 2015

Belachelijke exportregeling op de helling?

Vandaag bereikte mij een schrijven van de Raad van Beheer, waarin de Raad stelt de huidige exportregeling van pup vanaf de leeftijd van 15 weken onwenselijk te vinden.

Deze ontwikkeling verbaast mij niet en had ik ook al links en rechts voorspeld.

De regeling was ontstaan in verband met malafide im- en export van pups binnen Europa (voor het buitenland buiten Europa golden dergelijke regelingen al, verschillend per land). Bij het vaststellen van de regeling ging men voorbij aan de betrouwbare fokkers in binnen- en buitenland. Ik had aanpassing van de regeling verwacht, maar het is verrassend, dat er nu al stappen in die richting worden ondernomen.

De Raad wil nu zien of de bestaande regeling kan worden aangepast voor fokkers, die fokken met officiële stambomen (FCI-papieren, waaronder ook die van de SV).

Lees de brief van de Raad van Beheer hieronder:Geacht bestuur, secretariaat, 


In de vorige edities van Raadar informeerden wij u al over de aanpassing van de invoereisen voor pups. Vanaf 29 december 2014 moet elke hond die Nederland binnenkomt, dus ook een pup, een geldige rabiësenting hebben. Deze vaccinatie mag worden toegediend op een leeftijd van 12 weken en geldt als beschermend drie weken na toediening. De pup is dan dus minstens vijftien weken oud en mag dan pas Nederland in. Deze verordening is vanuit de Europese Unie opgezet en geldt inmiddels voor veel landen in de Europese Unie zoals België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Denemarken, Zweden en Malta. De maatregel is met name genomen om insleep van rabiës te voorkomen.


De Raad van Beheer ziet het belang van de nieuwe regeling in het kader van de bescherming van Nederland tegen de invoer van rabiës. Daarnaast is de verwachting dat deze regel, mits goed gehandhaafd, een positief effect zal hebben op het tegengaan van de grootschalige import van pups uit de rest van Europa. Nederland staat  bekend als een belangrijk afzet en doorvoerland voor de import van pups uit Oost Europa. Ca. 90.000 pups per jaar vinden via de handel een nieuwe baas in Nederland. 


Wel vraagt deze regel meer inspanningen van de fokker, zowel in het buitenland als in Nederland, op het gebied van socialisatie van de pups.  Door de verschuiving van verantwoordelijkheid van de socialisatie van pupkoper naar fokker, kan deze regeling mogelijk negatieve invloed op de socialisatie van de jonge honden hebben. De extra drempel die dit betekent voor het importeren en exporteren van rashondenpups en de beperkingen voor een mogelijke verbreding van de fokbasis ziet de Raad van Beheer als zeer onwenselijk. 


De Raad van Beheer is daarom bezig een reactie voor te bereiden richting het  ministerie van EZ en de Europese Unie. Tevens hebben wij het punt afgelopen maand binnen het overleg van de FCI breeding commission besproken.  De Raad van Beheer wil weten of er vanuit de FCI en vanuit de diverse buitenlandse kennel clubs mogelijkheden zijn om voor rashondenpups met FCI stamboom uitzonderingen op de EU verordening mogelijk te maken. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Raad van Beheer 


Ingeborg de Wolf, directeur

Rony Doedijns, kynologisch directeur


Speuren 2015/09

Vanmorgen gespeurd samen met Henk Atema en zijn Riske vom Grubenländer Schupo en André van der Veen met zijn Igor vom Haus Ehrlich (respectievelijk nicht en broer van Ixy).

André speurde voor het eerst met Igor en dat zag er nu al niet onverdienstelijk uit.

Henk speurde met Riske op een weiland. Die oefening verliep prima.


Ixy kreeg een IPO.1-spoor voorgeschoteld met vier hoeken (baasje moest vaak aan uitweg kiezen uit een bijzonder drassig gedeelte van de betreffende akker) en vier voorwerpen.

Ixy ging gemotiveerd en voortvarend te werk en werkte het spoor gedreven uit. De hoeken werden prima gepakt, soms na een korte oriëntatie, bij twee voorwerpen (een houtje en een aansteker)  kreeg Ixy ter herinnering lijnhulp maar ze verwees de twee resterende voorwerpen uitstekend.

Weer een prima oefening.


Clubtraining 2015/07 (Nordhorn)

Tijdens de clubtraining van vanavond in Nordhorn met Ixy het volledige IPO.1-appel geoefend, behalve het apporteren over de klimschutting (deze oefening is in Uelsen zo perfect, dat ik dat nu in het donker op een vreemd veld niet wilde verprutsen).

De oefeningen verliepen uitstekend. Hier en daar enkele waardevolle aanvullingen door de instructeur. Het voor komen na "af" moest een paar keer over, omdat Ixy te snel aan de voet wilde.

Prima oefening.

 

Het pakwerk verliep eveneens uitstekend.

Revieren naar verstek 6 en 2 x vlucht uitgaande van de tafel.

Blaf- en bijtmomenten waren uitstekend.

Een motiverende avond.


Extra training 2015/15

Samen met André van der Veen en zijn Igor vom Haus Ehrlich vanmorgen een extra training ingelast. André en Igor deden het goed en maakten alweer een stapje vooruit.


Met Ixy trainde ik eerst het volledige apporteren.

Een half uur later werd het gehele IPO.1-appèl getraind. Alle oefeningen verliepen zeer naar wens. Het vooruitzenden moet nog beter.

Al met al een prima trainingsochtend.


Clubtraining 2015/06 (Uelsen)

Vandaag wat later op de club aangekomen en daarom alleen pakwerk gedaan met Ixy.

Uitgangspunt was, zoals inmiddels gewoon, de tafel.

Eerst een paar aanblaf- en bijtoefeningen, die prima verliepen. Daarna revieren naar het uiteindelijke aanblafverstek. Tot nu gebeurde dat nog bij het dichter bij de tafel staande 5e verstek.

Ixy had de lang lijn wel aan maar deze hoefde niet te worden gebruikt. De aanblafoefeningen verliepen uitstekend. Daarna volgde een tweetal vluchten, die Ixy uitstekende pareerde met een volle en vaste beet.

Morgen zetten we dit voort in Nordhorn.


Extra training 2015/14

Op het clubterrein in Uelsen met Ixy vanmiddag het gehele IPO.1-programma / appèl gelopen.

Ixy had er zin in en voerde de oefeningen prima uit. Het volgen, de groep, de zit- en afoefening benevens de extra sta-oefening (IPO.2), de apporteeroefeningen en het af met afleiding werden alle prima uitgevoerd. De enige oefening, die nog eens moest worden overgedaan was het vooruitzenden. Ik had de afstand aanvankelijk te groot gemaakt, terwijl de bal door een derde aan het eind was neergelegd. De tweede keer ging het goed.

Al met al een zeer bevredigende training.


Speuren 2015/08

Wilsum/Driehoek
Ixy vom Haus Ehrlich bij het speurveld

Op een belabberde, keiharde, oude akker tijdens vies koud weer en bij een strakke wind een IPO.1-spoor uitgelegd voor en uitgewerkt met Ixy.

De weersomstandigheden interesseerden Ixy niet. Dat is mooi.

Ze werkte het spoor goed maar nog wel ietwat druk uit. De 4 rechte stukken en 3 hoeken werden goed gepakt. De drie voorwerpen werden uitstekend verwezen. Ze is nu rustiger bij het voorwerp. We maken steeds meer stappen vooruit.

Een erg positieve training.

meer lezen

Clubtraining 2015/05 (Uelsen)

Het speuren hebben we vanmorgen achterwege gelaten, omdat de akkers weer keihard bevroren waren.


De appèltraining met Ixy verliep uitstekend. Ze voerde alle oefeningen uit. Hier en daar was er hulp of begeleiding nodig, zoals bij het apporteren. Toch zag het er allemaal al goed uit.


Tijdens het pakwerk werd weer vanaf de tafel gewerkt. De bijtfases waren uitstekend.

Tijdens het aanblaffen bij het verstek had Ixy een lange lijn aan de halsband. Deze hoeft echter niet meer te worden gebruikt. Ze gaat automatisch zitten blaffen.


Al met al een prima oefenochtend.


Extra training 2015/13

Op het trainingsterrein in Uelsen met Ixy verder gewerkt aan het apporteren. Alle oefeningen zoals gewoonlijk aan de lange lijn, die overigens alleen gehanteerd wordt als dat nodig is.

Het vlakapport ging goed. Voor de terugkeer krijgt Ixy nog een ruk aan de lange lijn. Dit is niet nodig om haar te laten terugkeren maar wel om haar attent te houden op de snelheid en het via een rechte weg terugkomen.

Hetzelfde gebeurt tijdens het apporteren over de haag. Hier heeft ze het rukje nog nodig om terug te keren via de haag en niet eromheen. Die oefening verloopt ook naar wens.

De beste oefening is nog steeds het apporteren over de klimschutting. Hier wordt de lange lijn alleen gehanteerd, als Ixy voor het commando weg zou willen, verder niet.

Ixy gaat snel op het commando over de klimschutting, komt snel terug over de schutting met het blok en gaat snel recht voor mij zitten, waarbij ze mij het apporteerblok aanbiedt.

Kortom: helemaal op schema op het vlak van het apporteren.

Spel na de oefeningen
Spel na de oefeningen
meer lezen

Speuren 2015/07

Vandaag tijdens koud weer een IPO.1-spoor uitgewerkt met Ixy. Drie hoeken en 3 voorwerpen. Voorbrengen aan de volledige 10-meter-lijn. Op kritieke plekken stukjes worst.

Ixy is nog steeds te gedreven bij het begin. Natuurlijk beter dan niet vooruit willen.

De aanzet werd echter goed opgepakt. De eerste twee voorwerpen werden uitstekend verwezen. Tijdens het laatste was ze wat minder geconcentreerd en moest ik even een correctie plegen, waarna ze wel goed verwees. Rechte stukken en hoeken werden prima genomen. We hebben nog genoeg weken tot het examen maar ze is er nu al wel klaar voor.


Video appel Scary

Ellen Niggemann heeft me deze leuke video toegestuurd van

Ellen Niggemann schickte mir dieses schöne Video von


Scary vom Grubenländer Schupo,


3 maanden oud / 3 Monate alt.

meer lezen

Clubtraining 2015/04 (Uelsen)

Het was ijzig en onaangenaam koud op het clubterrein deze eerste keer na mijn tijdelijk "afhaken".

Ik hield het na de oefeningen met Ixy dan ook voor gezien en ging huiswaarts.

Met Ixy oefende ik alleen het apporteren: vlak (verliep uitstekend), over de haag (verliep goed bij begeleiding bij de terugsprong) en over de klimschutting (verliep net als eerder uitstekend en was de beste apporteeroefening).

Korte maar erg positieve training.


Speuren 2015/06

Vervelend koud weer met een ijzige wind op een licht bevroren akker.

Ixy kreeg een groot IPO.1-spoor met drie voorwerpen.

Ze werkte het spoor goed uit. De tweede poot kon iets beter. Daar de volgende keer wat worst. De hoeken werden goed genomen en de voorwerpen prima verwezen.,


Extra training 2015/12

Met Ixy getraind op het apporteren en het vooruitzenden.

Alle apporteeroefeningen aan de lange lijn.

Het vlakapport ging goed. Met behulp van de lange lijn een correctie om Ixy sneller en directer te laten keren. Ze neigt ernaar met een bocht terug te komen. Een vijftal keren getraind en dat verliep naar wens.

Apporteren over de haag verliep ook goed. Ixy moet echter nog wel goed tussen de oren krijgen, dat ze ook terug over de haag moet. Nadat dit twee keer goed was gelukt, de oefening beëindigd.

Het apporteren over de klimschutting is momenteel de best uitgevoerde apporteeroefening van Ixy. Ixy gaat op het commando zelfstandig over de schutting, apporteert het blok en komt eveneens zelfstandig terug over de schutting. Deze oefening een drietal keren getraind. De uitvoering van deze oefening was erg goed.

Het vooruitzenden ging eveneens uitstekend. Als je alleen traint, ziet de hond natuurlijk wel, dat ik het balletje er neer leg. Dat kan ik ook vooraf doen, maar dat is me momenteel te riskant in verband met het apporteren.


Ik kan rustig stellen, dat de onderdelen A (speuren) en B (appel) zo goed als klaar zijn voor het examen van 19 april. We gaan nu bijschaven en de puntjes op de i zetten.

Ook op het gebied van het pakwerk denk ik, dat we wel komen waar we willen zijn. Hier zijn echter nog wat meer stappen te zetten.


Ixy is een voorbeeldig te leiden hond. Ze leert snel en is zeer bereidwillig.


Speuren 2015/05

Zonnig voorjaarsweer. Spoor met lange zijden en drie hoeken benevens 5 voorwerpen.

Ixy werkte het spoor gedreven uit. De voorwerpen werden snel en overtuigend verwezen.

We zijn op de goede weg.

Morgen voor de clubtraining nog een speurtraining.


Speuren 2015/04

Opnieuw een groot IPO.1-spoor voor Ixy uitgelegd.

Vier hoeken, 3 voorwerpen. Uitstekende weersomstandigheden, voorjaarszonnetje, geen wind.

Ixy werkte het gehele spoor drangvol, enthousiast en geconcentreerd uit. Het gedrag op de lange uitgestrekte rechte stukken, bij de hoeken en bij de voorwerpen was goed.

Verbeterpunten: Ixy moet haar snelheid matigen bij het begin. Naarmate de oefening vordert is dat OK. Moet ook bij het laatste voorwerp snel af.

Morgenvroeg opnieuw een speuroefening.


Extra training 2015/11

Extra training met Ixy op het clubterrein in Uelsen.


We begonnen met apporteren, Ixy aan de lange lijn.

Het vlakapport verliep uitstekend; geen vermijdend gedrag meer. We herhaalden deze oefening enkele keren. Alle oefeningen werden uitstekend uitgevoerd met inachtneming van de stand van zaken van dit moment (er moet dus nog geschaafd worden).


Omdat deze oefening zo goed verliep, beoefenden we daarna enkele keren het apporteren over de haag, waarbij Ixy ook nu aan de lange lijn werd voorgebracht. De heensprong was voortdurend goed. Bij de terugsprong probeerde Ixy zo nu en dan om in plaats van over de haag terug te keren. Dit was echter aan het eind niet meer het geval, waarna we deze oefening beëindigden.


Daarna pakten we het apporteren over de klimschutting aan. Ik gokte erop, dat Ixy deze oefening qua heen- en terugsprong goed zou uitvoeren. Eventuele extra begeleiding daarin zou later kunnen.

Mijn vermoeden was juist. Ixy ging zowel heen- als terug zonder begeleiding. Alleen de commando's "hoog" en "apport" en Ixy ging, kwam terug over de klimschutting en voerde de oefening verder feilloos uit.


Mede door de extra trainingen van de laatste weken, staan Ixy en ik nu volledig op het punt, waar we schematisch ook wilden en zouden moeten zijn.

Ik heb dit kunnen bereiken door veel lange wandelingen met Ixy te maken, waardoor het wederzijds vertrouwen extra werd vergroot, aangevuld met een groot, soms overdreven groot, aantal apporteeroefeningen, waarbij voortdurend werd gelet op hoe Ixy zou reageren. Dit vooral ook door opzettelijk overdreven vaak te herhalen en daarbij vast te stellen, dat Ixy nu zover is, dat ze maar door blijft gaan en geen verveling toont.


Daarna oefenden we "zit uit de beweging": uitstekend uitgevoerd, "af uit de beweging" aangevuld met "af met voorroepen": uitstekend uitgevoerd. Vervolgens de IPO.2-oefening "sta uit de beweging" en daarna terugkeren naar de hond: oefening in de beginfase, maar goed uitgevoerd.

Tot slot het "vooruitzenden".

Voor het eerst werd Ixy onaangelijnd meegevoerd. Ze had nog wat correctie met de stem nodig - niet meer met de lijn - om aan de voet te blijven tot het commando "vooruit". Bij dat commando "spoot" ze vooruit en ging aan het eind af (ja, er was nog een bal).


Dit was een zeer motiverende trainingsochtend. Ik heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met het apporteren met verschillende honden. Vandaar dat ik wist, dat ik mijn doel met Ixy uiteindelijk zou bereiken. Ook nu ging dat zo en toch nog weer sneller dan verwacht.


De officiële clubtraining pakken we vanaf aankomende zondag weer op.


meer lezen

Extra training 2015/10

Deze keer na het speuren een paar keer de zit-, af- en sta-oefening getraind.

Dat ging uitstekend. Ixy had er lol aan, maar ze bleef geconcentreerd.


Speuren 2015/03

Deze ochtend had ik geen auto ter beschikking, dus legde ik een spoor uit op een akker vlak bij ons huis. Een flink spoor in de vorm van een IPO.3, dus met 4 hoeken en een extra voorwerp, dus ook 4. De rechte stukken opzettelijk lang gemaakt om de doortastendheid en het volhouden van de hond te kunnen beoordelen. Alleen bij de aanzet en de voorwerpen en hier en daar op het spoor een paar stukjes worst op het spoor gelegd. De eindbeloning op het laatst (in een plastic zakje).

Vervolgens ben ik teruggelopen naar huis om Ixy op te halen.

meer lezen

Extra training 2015/09

Tijdens de wandeling opnieuw een aantal apporteeroefeningen met Ixy.

Ze doet het gewoon goed en met plezier. De puntjes op de i komen langzaam ook.


Extra training 2015/08

Vervolgtraining op het apporteren.

Het apporteren op zich gaat uitstekend. Ixy wil graag, doet haar best. Nu wat meer aandacht voor de details, zoals:

a. pas van start na het commando; gaat al goed, maar moet beter.

b. het blok rustiger houden tijdens het voorbrengen/-zitten.

De oefening werd weer tien keer uitgevoerd.


Speuren 2015/02

De akkers zijn niet meer bevroren. Vandaar het eerste spoor van dit jaar voor Ixy op akker.

Meteen een moeilijk spoor gelegd met 6 hoeken en 4 voorwerpen met nauwelijks worst op verschillende plekken.

Ixy ging voortvarend van start, pakte de rechte stukken overtuigend en nam alle hoeken eveneens zeker en snel. De voorwerpen werden zonder hulp verwezen. Op het laatste stukje leggen we een volgende keer iets meer worst.

Een spoor met veel hoeken lijkt moeilijk, maar dat is het feitelijk niet voor een goed geoefende hond. Belangrijker is dat de rechte stukken vrij lang zijn (steeds afwisselen), omdat dan pas blijkt of de hond het uithoudingsvermogen of het geduld wel heeft om dat rechte stuk te blijven speuren.

De volgende keer leggen we daarom een grotere U.

Op dit onderdeel van het IPO.1-programma is Ixy helemaal op schema. Ze is een geboren speurster. Nu is het dus uitwerken en werken op de details.


Extra training 2015/07

Tijdens de middagwandeling nog weer een tiental keren met Ixy geapporteerd.

Als ik daarna stop, raakt ze geïrriteerd en wil ze meer. Dat doen we dan natuurlijk niet.

Het gaat met de dag beter met het apporteren.

Ik ben er erg blij mee.

Hetzelfde geldt duidelijk voor Ixy.

Morgen verder. We gaan dat nagenoeg dagelijks doen tot aan het examen op 19 april (Uelsen) of eventueel medio mei (Nordhorn).


Schutzdienst-Video Scary 31.01.2015 (10 Wochen)

Sehr witziges Video vom 31.01.2015 mit Ellen Niggemann und ihrer Scary vom Grubenländer Schupo. Mit Dank an: Tania Lienemann.

meer lezen

Extra training 2015/06

Tijdens de wandeling vanmorgen 10 x de apporteeroefening met Ixy gedaan.

Ze doet het steeds enthousiast en gemotiveerd.

We zijn op de goede weg.


S-nest: pups hebben eigen pagina op website

De honden van het S-nest hebben vanaf vandaag hun eigen pagina.

Volg de links op deze pagina.


Terugkomdag / Welpentreff S vom Grubenländer Schupo

Vandaag op het terrein van de voetbalvereniging ASC Wilsum de eerste Terugkomdag met het S-nest vom Grubenländer Schupo georganiseerd. De pups zijn 12 weken oud. Zie de foto's.

Heute auf dem Fussballplatz der ASC Wilsum den ersten Welpentreff mit dem S-Wurf vom Grubenländer Schupo organisiert. Die Welpen sind 12 Wochen alt. Schauen Sie sich bitte die Bilder an.

Fotogalerij van Linda Rouw

meer lezen

Extra training 2015/05

Opnieuw apporteertraining met Ixy tijdens de wandeling.

Het "apporteren over der vlakke grond" werd 15 keer achtereen getraind. Ik observeerde Ixy uitgebreid tijdens de uitvoering van deze oefening en kon tot de conclusie komen, dat, ondanks het grote aantal herhalingen achtereen, Ixy's drive en enthousiasme niet afnam.

Alle oefeningen verliepen naar wens. Ik was dus erg tevreden,


Extra training 2015/04

Tijdens de middagwandeling met Ixy opnieuw een 10-tal keren geapporteerd, over de vlakke grond, zonder schutting of haag.

De oefeningen verliepen ontzettend goed. Ixy was zeer gedreven.


De speelse manier van opleiden lijkt goed te werken, in combinatie met andere wandelingen waarbij veel aandacht wordt besteed aan het contact tussen mens en hond. Deze wandelingen werken zeer positief door in de relatie tussen baas en hond; er ontstaat meer vertrouwen en een betere onderlinge band. Dit is de beste basis voor een vervolg in de africhting op alle vlakken.

Een moeilijke oefening als het apporteren vaart er wel bij.


Extra training 2015/03

Na de korte storing in mijn gezondheid en het speuren van gisteren hebben Ixy en ik vandaag het apporteren weer opgepakt.

Ik was er de vorige keer al erg enthousiast over maar kon mijn voornemen om deze oefening dagelijks met Ixy te doen niet gestand doen door het voorval op 25 januari.

Nu gaan we er echter stevig tegenaan.

Ixy en ik voerden een tiental keren de apporteeroefeningen uit. Ixy toonde zich hierbij zeer welwillend en gedreven. Alle oefeningen verliepen uitstekend tot en met het aan de voet komen. Dat laatste mag nog wat sneller.

Tot op heden oefenden we het apporteren tijdens de wandeling. Voorlopig blijft dat zo mede gelet op het feit, dat Ixy loops is (lastig voor medeclubleden) en ik het clubterrein niet tijdens de officiële trainingen wil gebruiken zolang ze dat is. Toch verzetten we de oefeningen binnen een aantal weken tevens naar het clubterrein.

Vandaag was ik in ieder geval zeer tevreden.

Ixy was dat ook tijdens het oefenen, maar daarna niet meer, omdat zij nog een keer wilde en baasje dat niet toestond (ondertussen heb ik haar waar ik haar hebben wilde...).


Speuren 2015/01

Toen ik vanmorgen bij het speurveld aankwam, bleek de akker bevroren te zijn.

Dus uitgeweken naar een weide. Voordeel: de weide was wit van de rijp en daardoor werd het spoor enigszins zichtbaar. Dat neemt niet weg, dat Ixy gewend is aan een akker en niet aan een weide. Ik verwachtte er dan ook niet al te veel van.

Dat bleek te kloppen in die zin, dat Ixy niet voortvarend over het spoor liep zoals ik dat gewend ben, maar zich regelmatig moest oriënteren en soms het spoor verliet, maar dan wel zelfstandig terugkeerde. De neus bleef echter gedurende de gehele oefening aan de grond, terwijl de staart voortdurend kwispelde. De voorwerpen werden wel verwezen maar met hulp.

Ondanks dat deze eerste oefening van 2015 niet voldoende zou zijn geweest om te slagen voor een examen, was ik erg tevreden over het gedrag van Ixy.


Riske van Henk Atema was duidelijk meer gewend aan grasland dan Ixy en liet goed speurwerk zien.