Nieuws augustus 2015

Extra training 2015/36 - Maandagavondtraining Uelsen 

Weer een prima pakwerktraining, waarbij twee optredens voor Ixy mogelijk waren.


Begonnen werd met revieren van twee verstekken gevolgd door aanblaffen.

Momenteel plaats ik mij achter de hond zonder in te lopen en Ixy mee te nemen. Dat heeft er inmiddels in geresulteerd, dat Ixy aanhoudend blijft door blaffen zonder mij bij het naderen en het innemen van de plaats bij het verstek door mij ook maar één blik waardig te gunnen.

Dit is een geweldige status quo op dit moment.

Zo gebeurde het nu ook. De hele oefening een lust voor het oog.

Het revieren van met name het eerste verstek werd begeleid door hevig zweepgeknal door de pakwerker vanaf het tweede verstek. Ondanks Ixy's natuurlijke en opgezweepte agressie naar de pakwerker toe ging ze toch snel en voortvarend van start en revierde, eerst het eerste en daarna het tweede verstek, zoals gezegd gevolgd door het aanblaffen.

Daarna volgden vlucht, lossen, en overval, lossen.


Bij het tweede optreden oefenden we nog één keer het revieren gevolgd door een beloning met de mouw. Opnieuw verliep deze oefening zeer naar wens.

Afgesloten werd met een korte steloefening als beloning.


Extra training 2015/36 - Maandagavondtraining Uelsen 

Op deze regenachtige trainingsavond twee maal het pakwerk met Ixy getraind.

Enkele keren revieren van twee verstekken met aanblaffen. Tevens enkele keren stellen, bijten, lossen.

Ixy is zeer op de pakwerker geconcentreerd ook al kom ik inlopen. Uitstekend.

De losfases zijn eveneens uitstekend.

Op naar de volgende training na het komende BSP-weekend.

Ixy vom Haus Ehrlich - enthousiast en vol vuur
Ixy vom Haus Ehrlich - enthousiast en vol vuur

Fietstrainingen Ixy

Voor het onderhouden van de - overigens uitstekende - conditie van Ixy probeer ik nu dagelijks, buiten de wandelingen om, zoveel mogelijk met haar te fietsen. Het is tevens de bedoeling, dat ze in verband met een mogelijk naderende keuring, leert zoveel mogelijk in draf te lopen.

Ixy vindt dit natuurlijk fantastisch. Lekker rennen en op sommige plaatsen ook onaangelijnd.

Ixy's favoriete pose tijdens een rustfase
Ixy's favoriete pose tijdens een rustfase

Aantal trainingsmogelijkheden tot examens oktober

Dit is de tijd van de evenementen binnen de Duitse Herdershondenwereld. Eind augustus vindt de BSP in Meppen plaats en dat is voor mij het laatste belangrijke evenement om te bekijken.

Tot dan kan ik nog 3 x met Ixy training, daarna nog 26 x tot het examen in Uelsen op 11 oktober. Verjaardag, Tag der Einheit e.d. heb ik al afgetrokken en normaal komt er nog vaker iets tussen. Dee planning lijkt echter reëel.

In Lingen-Bramsche kan ik binnen deze planning nog 11 keer trainen.

Op 24 oktober vindt dan in Lingen-Bramsche het volgende examen plaats.

Dan kan ik nog een aantal keren trainen.


Het ligt in de planning om met Ixy op 10 oktober het IPO.1-examen te doen en - als Ixy er klaar voor is - op 24 oktober het IPO.2.

Lukt het examen op 10 oktober niet, dan is 24 oktober een tweede kans voor het IPO.1.

In ieder geval volgt daarna op 7 november de fokgeschiktheidskeuring in Bremen-Rönnebeck.

Daarna nemen Ixy en ik een paar weken pauze om ons daarna te richten op het examen in het voorjaar van 2016.

Dit moet allemaal te doen zijn.


Tijdens wandelingen doe ik zo nu en dan één oefening.

De sta-oefening met Ixy, vereist voor het IPO.2-examen, is nu bijna klaar.

Ixy vom Haus Ehrlich nu al in blijde afwachting
Ixy vom Haus Ehrlich nu al in blijde afwachting

Examentraining 2015/38 (OG Lingen-Bramsche)

In Lingen een uitgebreide training met Ixy van IPO-programma.

Om de aandacht van de hond nog beter vast te kunnen houden, heb ik gebruik gemaakt van de magneetbal op de linkerborstzak. Het werkt.

De oefeningen werden prima uitgevoerd.


Tijdens het pakwerk twee keer twee verstekken gerevierd over het erg brede veld van deze kringgroep. Dat ging uitstekend, evenals het aanblaffen. Vervolgens twee keer een vlucht met overval geoefend, gevolgd door een korte vlucht met beloning.

Uitstekende oefeningen.

Ixy vom Haus Ehrlich
Ixy vom Haus Ehrlich

Extra training 2015/35 - Maandagavondtraining Uelsen 

Op zaterdag en zondag hebben we de training overgeslagen in verband met weers- en andere omstandigheden.


De extra training van vanavond vond plaats in een voortdurende regenbui en stond in het teken van het pakwerk. Er werd geen appèl gedaan.

Voordeel was, dat de aanwezige honden alle twee keer aan de beurt kwamen.


Ixy begon met drie revieroefeningen van twee verstekken. Iedere keer werd ook het eerste verstek snel aangenomen. Tijdens de eerste keer aanblaffen was Ixy ondeugend en viel de pakwerker lastig. Na nog twee revieroefeningen was dat in orde.

Vervolgens kwam de vlucht met lossen, overval met lossen en daarna nog een keer bijten als beloning. Geëindigd werd met het stellen op afstand, gevolgd door lossen en een extra beloning.

De technische oefeningen werden alle uitstekend uitgevoerd.


De tweede keer mocht Ixy nog eens uit de aanhangwagen komen en werd het revieren twee keer herhaald. In beide gevallen was Ixy "schoon" in het verstek.

Aan het eind volgende een bijtoefening als beloning.


Een fijne trainingsavond ondanks het weer.

Ixy vom Haus Ehrlich in Wilsum (D)
Ixy vom Haus Ehrlich in Wilsum (D)

Examentraining 2015/37 (OG Uelsen)

Omdat het vandaag de derde trainingsdag was op rij, heb ik Ixy deze keer niet aan gehoorzaamheidsoefeningen bloot gesteld.


Wel trainden we het pakwerk voor IPO.1. Dit verliep zeer verdienstelijk; Ixy wordt steeds feller maar blijft in de hand staan en de bijt-, los- en bewakingsfases zijn voorbeeldig.


Het revieren van twee verstekken met aanvullend aanblaffen oefenden we twee keer. Het begin van het revieren van het eerste verstek geschiedde nu meer vanaf het midden.

Het revieren wordt steeds beter, het aanblaffen was aanhoudend.


Een derde keer vanaf de afroepplek gerevierd en Ixy daarna aan de voet meegenomen. Dit ging goed maar wel moeizaam; Ixy's drang naar de pakwerker is zeer sterk.


De vlucht en de daaropvolgende overval verliepen uitstekend, zowel op het vlak van de beet als het punt van het lossen en bewaken.

Afgesloten werd met een steloefening op afstand. Ook dat ging uitstekend.


Ik verliet zeer gemotiveerd met trainingsveld.

Duidelijk is, dat er snellere stappen vooruit worden gemaakt, als je vaker achtereen traint.


De volgende training is aankomende zaterdag in Lingen-Bramsche.

Ixy vom Haus Ehrlich
Ixy vom Haus Ehrlich

Examentraining 2015/36 (OG Lingen-Bramsche)

Vandaag alle appèloefeningen van het IPO.2 spelenderwijs door elkaar gehusseld getraind. Het was nog erg warm deze avond, vandaar de korte oefeningen. Ixy ondervindt hinder van de hitte, maar doet alle oefeningen goed. De sta-oefening zit er bijna in.


Tijdens het pakwerk hebben we nog via het IPO.1-programma getraind te beginnen met het revieren van twee verstekken. Ixy moet het eerste verstek nog sneller en zelfstandiger aannemen. Het daaropvolgende aanblaffen was goed. Ze beet niet in in het verstek.

Vervolgd werd met het nogmaals revieren, maar nu van één verstek. Dit gaf mij de gelegenheid naar het verstek te lopen en mij naast de hond op te stellen. Het aanblaffen was op dat moment zeer drangvol.

Ik nam Ixy aan de voet mee uit het verstek. Je merkt meteen, dat dat minder automatisch verloopt dan op eigen terrein. Op dat moment neigen haar driften het te winnen van haar gehoorzaamheid.

Vanuit de beginpositie de pakwerker uit het verstek geroepen en met Ixy naar de afligplek voor de vlucht meegenomen en haar af gelegd. Omdat Ixy soms de neiging heeft te snel te vertrekken voor de achtervolging van de pakwerker, heb ik deze keer de lange lijn vastgehouden. En - inderdaad - Ixy wilde te snel van start. Dat maakte een correctie mogelijk, waarna ze vervolgens op haar plek bleef tot de pakwerker wegrende.

De beet en vluchtverijdeling werden prima uitgevoerd, daarna uitstekend en rustig lossen. De overval werd ook uitstekend gepareerd; Ixy beet hard in. De pakwerker nam de tijd om uitgebreid extra met Ixy te stoeien. Daarna loste ze toch weer uitstekend, rustig en vanuit een krachtige, volle beet.

Vervolgens werd het stellen op afstand getraind. Ook dat verliep naar wens. Ixy moet nog rustiger aan de voet blijven terwijl de pakwerker komt aanrennen. De aanval werd daarna goed gepareerd en Ixy beet volg in en loste op rustige wijze (mijn trots, want dat heeft Ixy kennelijk van nature in zich en dat bevalt me erg goed).

Afgesloten werd met een zijtransport. Ixy was daarbij erg op de pakwerker georiënteerd, zoals we dat de laatste twee keren in Lingen ook getraind hebben. De volgzaamheid was daardoor wat minder, dus daarop zullen we ook weer moeten trainen.

Tot slot mocht Ixy nog een keer bijten als beloning.

Tot mijn genoegen overtuigde Ixy vandaag weer erg,

Ixy vom Haus Ehrlich
Ixy vom Haus Ehrlich

Extra training 2015/34 - Maandagavondtraining Uelsen 

Tijdens het appèl met Ixy deze avond enkele onderdelen van het IPO.1-programma getraind. Alhoewel Ixy duidelijk minder snel was door het warme weer, deed ze alle oefeningen goed.


Bij het pakwerk werd het revieren van twee verstekken twee keer getraind. Ik moet er nu voor zorgen, dat Ixy het eerste verstek beter aanneemt. Ik moet haar daar nog teveel mee helpen.

Het aanblaffen was goed, wordt nu ook drangvoller.

Vervolgens werd de vlucht getraind, de daaropvolgende overval en het stellen op afstand. De oefeningen werden uitstekend uitgevoerd, alhoewel Ixy de neiging heeft bij de vlucht net iets te snel van start te gaan. De bijt- en losfases waren uitstekend.

Ixy vom Haus Ehrlich
Ixy vom Haus Ehrlich

Examentraining 2015/35 (OG Uelsen)

Enkele korte appèloefeningen met Ixy.

Vervolgens pakwerk met het revieren van twee verstekken, twee keer, met aanblaffen.

Daarna de vlucht met aansluitende overval en losfases. Afgesloten werd met een lange-afstands-steloefening.

Ixy toonde zich uitstekend in alle fases.


Ixy's nieuwste standfoto

Vandaag maakte Linda met mijn Nikon een aantal foto's van Ixy, waaronder de nieuwste standfoto. Hieronder het resultaat.

Ixy bijna 3 jaren oud
Ixy vom Haus Ehrlich - Standfoto d.d. 5 augustus 2015
Ixy in actie met haar favoriete bal
Ixy in actie met haar favoriete bal

Extra training 2015/33 - Maandagavondtraining Uelsen 

Tijdens het appel met Ixy aandacht besteed aan vrij volgen en af met afleiding. Alarmpistool daarbij leeggeschoten. Uitstekende oefening. Beperkt appel door hoge temperatuur.


Tijdens het pakwerk twee maal twee verstekken gerevierd gevolgd door aanblaffen. Daarna de vlucht, de overval en afstand stellen. Alle uitstekende bijtoefeningen gevolgd door uitstekende losfases.

Ixy deed het uitstekend.


Terror tweede op LGA

Tijdens de LGA - LANDESGRUPPENAUSSCHEIDUNG - in Westfalen van het afgelopen weekend behaalde Joachim Beer een verdienstelijke tweede plaats en kwalificeerde zich daarmee voor de tweede keer voor deelname aan de BSP - BUNDESSIEGERPRÜFUNG. Het evenement wordt over 4 weken opnieuw in Meppen-D georganiseerd.

Joachim deed dit natuurlijk met zijn reu, de vader van ons S-nest vom Grubenländer Schupo: *Terror vom Cap Arkona.

Joachim, herzlichen Glückwunsch!

Joachim Beer met *Terror vom Cap Arkona
Joachim Beer met *Terror vom Cap Arkona